Stadsdelsparken mitt i Skäggetorp anlades under 1960- och 1970-talet – i samband med att stora delar av bostadsområdet byggdes upp. Parken är åtta hektar stor och består i dag bland annat av en aktivitetspark. Nu, under december månad, har aktivitetsparken stängts av för att rustas upp. Notan för kommunen är tio miljoner kronor och projektet ska vara klart till sommaren 2024.
Upprustningen består bland annat av följande:
- Nytt konstgräs på multisportytan.
- Förbättrade ytor för basket, skate och kickbike.
- Nya gungor och ny karusell.
- Studsmattor tillgängliga för personer i rullstol.
- Nya sittplatser.
- Plantering av träd och växter.
- Tydligare entréer i öst och väst.
- Bättre belysning.
- Lekfulla uttryck på marken.
– Det är en välanvänd park och en väldigt central del av Skäggetorp som stadsdel. Men den har blivit sliten med åren och är inte i det skick som den skulle behöva vara. Nu är tanken att vi ska rusta upp parken till ett bättre skick och komplettera med sånt som inte finns sen tidigare, säger samhällsbyggnadsnämndens ordförande Stefan Erikson (M) och fortsätter:
– Det vi har sett är att det saknas fokus på yngre barn. Efter upprustningen hoppas vi kunna locka föräldrar och barn till aktivitetsparken på ett helt annat sätt. Ju fler människor som är ute desto bättre är det ur trygghetssynpunkt.
Inför projektet har samhällsbyggnadsförvaltningen fört en dialog med "en mindre grupp tonårstjejer" via verksamheten Ungpuls. Förvaltningen har också genomfört intervjuer med fältarbetare, fastighetsägare och säkerhetssamordnare i kommunen.
Varför har dialogen inte varit bredare?
– Jag har inte varit involverad i dialogarbetet men med tanke på den kompetens vi har inom kommunen och den dialog vi har haft med fokusgruppen känner jag mig trygg. Jag känner att vi har fått med oss perspektiv för vad som krävs för att skapa bra och trygga utomhusmiljöer, säger Stefan Erikson.
Fältarbetarna lyfte, enligt kommunen, bland annat fram att det för vissa Skäggetorpsbor är svårt att umgås i hemmet, på grund av trångboddhet. Aktivitetsparken fungerar därför som ett “vardagsrum” för ungdomar.
– Det krävs större lägenheter och olika typer av upplåtelseformer för att minska trångboddheten i Skäggetorp. Det är en del av arbetet framåt. Det måste finnas möjlighet att göra bostadskarriär, säger Stefan Erikson.