Jättegrytor är stora urholkningar i sten som har bildats under istiden. Två jättegrytor finns i en park i Linköpings innerstad, längst ner på Klostergatan. Den ena jättegrytan är cirka 1,5 meter i diameter och 2 meter djup, medan den andra är lika djup fast med en större diameter. De största jättegrytorna i Norden är cirka 8-10 meter i diameter och 20-30 meter djupa.
Linnéa Zenkert, projektledare för upprustningen och landskapsarkitekt, förklarar hur jättegrytor kommer till.
– De uppstod när stenar under det jättetjocka istäcket låg och skavde mot berget när isen började smälta. Då rördes de här stenarna runt av smältvattnet och skapade som en skål i berget, säger hon.
Förr i tiden trodde man att jättegrytor hade med jättar att göra, att de använde grytorna för att laga mat. Möjligtvis är det härifrån som just ordet jättegrytor kommer.
Nu ska parken rustas upp, för att fler ska uppleva den som trygg och trivsam samt att fler ska kunna lära sig mer om jättegrytorna.
– Vi kommer att byta till en lite mer tillgänglig ståltrappa som är lättare att underhålla, som inte blir hal när det blir blött, säger Zenkert.
Hon tillägger att det även kommer att tillkomma en soffa, picknickbord, nya träd och en ny informationsskylt om jättegrytorna.
Upprustningen har pågått sedan i höstas då man startade med röjning av buskage. Förhoppningen är att markarbetet ska vara klart om två till tre veckor. Trädplanteringen sker i höst.
– Det är ju ganska häftigt att det finns jättegrytor mitt i stan, avslutar Zenkert.