Nu rivs sommarstugor i populära området

Förvandlingen av Ekängen från sommarstugeområde till villasamhälle har pågått i ett par decennier. Nu rivs snart ytterligare 15 stugor.

Foto: Per Olsson

Linköping2016-08-28 08:15

Myresjöhus AB köpte området och har nu ansökt om rivningslov, trots att det dröjer innan det ska byggas nytt.

– Vi köpte för ett par år sen av Sofielunds sommarstugeförening och vi vill riva för att det inte ska stå och förfalla, berättar Jimmy Bäckstrand, projektutvecklare på Myresjöhus.

Sommarstugorna är än så länge intakta, men grönskan har börjat ta över området.

Detaljplan

Innan det kan bli några nya bostäder vid Sofielund krävs en ny detaljplan och det lär dröja några år. Myresjöhus har inte ens ansökt om någon ny hos samhällsbyggnadsnämnden ännu.

– Vi har många andra projekt som ligger före. Vi har ju precis säljstartat den sista etappen i Harvestad, säger Jimmy Bäckstrand.

Harvestad ligger söder om Linköping och där planerar Myresjöhus 30 nya bostäder på Pionvägen, en gata som ännu inte är byggd.

Växa

När deras område i Ekängen kan bli bebyggt återstår att se. Det finns en översiktsplan som anger att Ekängen ska växa, samtidigt har en grannfastighet vid Sofielund fått avslag på att inleda detaljplanearbete. Orsaken då var bland annat att det behövs en ny väg innan det kan byggas.

Översiktsplanen för Ekängen antogs 2013. Där står att Ekängen ska bli en större tätort med egen identitet. Nu har Ekängen drygt 2 000 invånare.

Sommarstugeområdet Sofielund med 15 stugor i Ekängen ska rivas.
Sommarstugeområdet Sofielund med 15 stugor i Ekängen ska rivas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!