Intresset för att vara med och utforma stadens nya simhall är stort. Efter en prekvalificeringsomgång har fem arkitektteam valts ut till finalen.
Mellan december 2016 och februari 2017 ställs tävlingsbidragen ut för allmänheten.
Helt anonymt
Tävlingen har varit öppen för såväl svenska som utländska arkitektbyråer.
De fem utvalda finalisterna har samtliga varit i Linköping för att på plats studera tävlingsområdet, det vill säga Folkungavallen.
Fram till den 21 november kan de arbeta med sina bidrag. När bidragen ställs ut kommer de att vara helt anonymiserade. Det ska inte kunna gå att lista ut från vilka byråer tävlingsbidragen kommer.
Sekretessen är, enligt lagen om offentlig upphandling, mycket rigorös och processen övervakas noga av Sveriges Arkitekter.
Kan ställa frågor
Finalisterna kan skicka avpersonifierade frågor till tävlingsjuryn under processens gång. Alla tävlande kan ta del av svaren.
Elias Aguirre (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden och med i tävlingsjuryn, är lika ovetande som alla andra om finalisterna.
– Det är så en upphandlingsprocess går till. Vad jag kan säga är att det är spännande tävlingsdeltagare. De håller hög kvalité och har erfarenhet av liknande projekt.
Under tiden arkitektteamen arbetar pågår en rad detaljplaneprocesser lokalt, för att tidsplanen ska kunna hållas. 2021 ska den nya bad-, sim- och mötesplatsen stå klar.
– Förutom att vi vill ha en väl fungerande simhall önskar vi också en förhållandevis vacker byggnad. De ska ju bära den nya Folkungavallen, säger Elias Aguirre.
22 november inleder juryn arbetet med att utse det vinnande tävlingsbidraget. I mars 2017 utses vinnaren.