Nu öppnas digital verkstad

Linköpings stadsbibliotek startar Kreativ verkstad i höst. I den nybyggda avdelningen kommer besökare dels kunna spela in poddar, styra robotar och klippa film.

Matilda Ahl, Lina Zöger, Andreas Krutholm och Kim Ekerstad är del av projektet tillsammans med projektledare Mia Moberg.

Matilda Ahl, Lina Zöger, Andreas Krutholm och Kim Ekerstad är del av projektet tillsammans med projektledare Mia Moberg.

Foto: Fredrik Palmqvist

Linköping2019-07-15 05:00

"I seee. Heey!", piper den handboll-stora roboten Dash samtidigt som den snurrar runt på bordet och blinkar. Tillsammans med Dot utgör de en duo programmeringsrobotar i stadsbibliotekets nya projekt med kreativ digital verkstad.

– Man kan koppla Dash och Dot till en app och sen programmera dem så att de kan interagera, säger Matilda Ahl som arbetar med projektet.

På bordet ligger vad som ser ut som en uthälld leksakslåda för unga vuxna. Där finns poddmikrofoner, Gopro-kamera, stabilisator till telefonen, högtalare, e-bok och färgglada pingisbollar. Allt är komponenter till den nya kreativitetshubben som ska byggas på stadsbibliotekets nedre plan.

– Vi har gjort studiebesök i andra städer och pratat med Linköpingsborna om vad folk vill ha i en digital kreativ verkstad. Svaren har format sig till att vi nu håller på med inköp. Det här är bara en liten del av det som komma skall, säger Matilda.

Pengarna som bekostar projektet är del av den statliga satsningen Stärkta bibliotek som pågår 2018-2020 och fördelas av Kulturrådet. Tanken är att den kreativa verkstaden ska locka fler blandade besökare.

– Det här är för folk i alla åldrar. Det är många som sitter på sina kammare och är jätteduktiga men som inte får utlopp för det. Då ska man kunna gå till offentliga bibliotek och låna det man själv inte har, säger Lina Zöger som också arbetar med projektet.

– Ett mål vi hade från början var att vi ville göra medborgarna till producenter och inte bara konsumenter. Sen tänker vi att även föreningar kan ha nytta av verkstaden, fyller marknadsansvarige Kim Ekerstad i.

Verkstaden är i första hand ett treårsprojekt men är sen menat att övergå i ordinarie verksamhet. Tekniktillgång som redan erbjuds i den ordinarie verksamheten är Teknikhjälpen. Där får oftast äldre personer guidning i att använda nyare produkter.

– Det kan vara hjälp med att använda sin mobil. Eller så har de köpt en radio som inte fungerade likadant som en radio för 20 år sen, säger teknikhjälpare Andreas Krutholm.

– Vi var inne på om Teknikhjälpen även skulle ingå i verkstaden, men vi vill inte blanda de båda. Teknikhjälpen fortsätter som vanligt och verkstaden är till för de som är lite mer sjäslvgående, då vi inte kommer kunna stå bredvid och vara lärare. Man får testa sig fram tillsammans. Det går lite mer i hand i hand med Linköping som teknikstad helt enkelt, säger Matilda Ahl.

Dot och Dash är robotar som kan programmeras via en app att göra olika saker - som att spela instrument.
Dot och Dash är robotar som kan programmeras via en app att göra olika saker - som att spela instrument.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!