Militära referenser när ny restaurang på Garnisonen öppnar

Under måndagen smygöppnade Bistro Matmajoren sin lunchrestaurang på Garnisonen i Linköping. Bakom restaurangen står David Dawood som sedan tidigare driver restaurangen Teyari i Mantorp.

Till sommaren hoppas David Dawood att Bistro Matmajoren ska vara öppet i sin fulla prakt.

Till sommaren hoppas David Dawood att Bistro Matmajoren ska vara öppet i sin fulla prakt.

Foto: Jesper Friman

Linköping2024-05-09 08:00

Nyheten i korthet

  • Bistro Matmajoren, en ny lunchrestaurang, har smygöppnat på Garnisonen i Linköping. Restaurangen drivs av David Dawood, som även driver restaurangen Teyari i Mantorp.
  • Restaurangen planerar att få serveringstillståndet godkänt av Räddningstjänsten innan sommaren. Trots utmaningarna med att starta under en lågkonjunktur, hoppas Dawood att högkvalitativ mat till rimliga priser kommer att göra restaurangen framgångsrik.

Namnet "Matmajoren" kommer föga förvånande från Garnisonens historia som högborg för de militära förbanden Livgrenadjärregementet och Svea artilleriregemente.

Menyn i sin tur består av rätter med influenser från Mellanöstern, Asien och Davids gamla hemland Tyskland, samt mycket svensk husmanskost.

Egentligen var planen att öppna redan i november förra året. Men personliga angelägenheter, samt andra komplikationer som att den polska fabriken som skulle tillverka kylarna till buffén brann ner, gjorde att öppningen dröjde längre än förväntat. 

Men under måndagen kunde han till slut smygöppna som lunchrestaurang. Innan restaurangen kan öppna helt inväntar man att serveringstillståndet ska godkännas av Räddningstjänsten. Något som David tror och hoppas ska vara klart innan sommaren.

undefined
När Bistro Matmajoren smygöppnade under måndagen uppskattar David Dawood att de tog emot omkring fyrtio lunchgäster. Detta trots att man inte hade marknadsfört öppningen på något sätt.

Att dra igång verksamheten under lågkonjunktur hymlar han inte är en utmaning.

– Det är tufft. Branschen just nu är väldigt tuff och det är svårt att hitta rätt personal.

Problemet med personal fanns redan när han startade upp restaurangen i Mantorp under brinnande pandemi 2020.

– Det var jättetufft. Men då tänkte vi att det finns några i Mantorp som vi brukar kalla "EPA-gänget" som vi anställde att jobba efter skolan och på helgen, och det går jättebra. Det är jättefina pojkar och flickor. Jag hoppas att jag träffar såna även här i Linköping.

– Jag var tidigare jobbat ganska länge i köket på IKEA och var ofta fadder till ungdomar och nyanställda. Så jag är ganska van och ser direkt vilka som kan vad.

undefined
I nuläget har restaurangen två anställda utöver David, som alternerar mellan att vara på plats i Mantorp och Linköping.

Trots att Garnisonen inte utmärker sig som ett större bostadsområde har flera stora arbetsgivare som Polisen, US, Kriminalvården och Linköpings tingsrätt, sina säten i restaurangens närområde. I stadsdelen får de konkurrens av en handfull andra restauranger. 

– Vi har lite olika koncept så det är inte så likadant. Det är roligt att ha lite konkurrens tycker jag. Det blir lite mer som en tävling.

Och hur ska du göra för att vinna tävlingen?

– Genom att servera mat med hög kvalitet för ett rimligt pris. Det känns som att det här området behöver en restaurang till. De som finns (bland annat Ekkällan, Östgöta kök och Masala) är duktiga, men de kommer aldrig kunna driva hela området själva.

undefined
David Dawood förklarar att han fick reda på lokalen genom att han kände de tidigare ägarna (Ming Express), som hade svårt att få ruljans på verksamheten.
Karta: Bistro Matmajoren
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!