Videon är inte längre tillgänglig
Många arbetsgivare kan förvänta sig samtal från föräldrar med sjuka barn. Under vinterhalvåret finns extra många virus i omlopp. Virus som orsakar sjukdomar som säsongsinfluensa och vinterkräksjuka. När många barn återvänder till dagis och skolor efter julledigheten skjuter sjukdomssiffrorna i taket. När det händer ökar även antalet vab-anmälningar till Försäkringskassan. Och i februari mer än någon annan månad.
– Ja, då toppar det alltid, säger Niklas Löfgren som är familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan.
Flyttar runt personal
Varje år ser siffrorna likadana ut. Vab-dagarna är som lägst under sommarhalvåret och börjar öka runt oktober månad, för att sedan nå sin topp i februari. I år pekar allt på att februarisiffrorna håller sig lika höga som vanligt. Försäkringskassan är dock väl förberedd.
– Vi flyttar runt på personal för att möta det extra stora inflödet och många får jobba övertid. Vi ska se till att alla får sin ersättning inom 30 dagar och då krävs det mycket personal. Men det här kommer vi att klara av.
Niklas Löfgren säger att det är viktigt med hygien och att alltid tvätta händerna för att undvika smitta. Liksom att stanna hemma med sitt sjuka barn och inte skicka iväg det till dagis eller skolan innan det är helt friskt.
"Vobba"
allt vanligare
Något som blir allt vanligare är att "vobba", alltså att man arbetar hemifrån samtidigt som man tar hand om sitt sjuka barn. Då får man ingen ersättning från Försäkringskassan utan behåller sin vanliga lön.
En undersökning gjord av Novus på uppdrag av Unionen visar att 40 procent av de anställda inom den privata sektorn ofta eller alltid väljer att vobba. Det är en ökning med 10 procentenheter från förra året. De flesta som väljer att vobba gör det för att hinna med sina arbetsuppgifter eller för att det inte finns någon annan att lämpa över arbetet på.
Vilken förälder som ska vara hemma avgörs oftast av ekonomiska skäl och vem som har högst arbetsbelastning, enligt undersökningen. 73 procent av de tillfrågade småbarnsföräldrarna uppger att de försöker stanna hemma varannan gång.
Ekonomiska skäl
Kvinnor står i hela landet för 60 procent utav det totala antalet vab-dagar och den siffran ser likadan ut i Östergötland.
Malin Engström är chef över region Öst på Unionen.
– Det vi har sett i undersökningarna är att det är ekonomiska skäl som väger tyngst när man väljer vem som ska vara hemma. Eftersom kvinnor generellt tjänar mindre blir det oftare de som stannar hemma. Föräldrar i chefspositioner stannar heller inte hemma lika ofta och där ser könsfördelningen likadan ut.