Nu kommer vårfåglarna – här kan du se dem

Vår i luften! Värmen och ljuset lockar tidiga vårfåglar till Östergötland – de första har redan anlänt. Vår expert tipsar var du lättast kan njuta av lärkor, gäss och tofsvipor.

Stångåmynningen i Linköping är en av de bästa vårvinterplatserna att titta på fåglar. Här är det Stig Holgersson och Björn Ström som spanar.

Stångåmynningen i Linköping är en av de bästa vårvinterplatserna att titta på fåglar. Här är det Stig Holgersson och Björn Ström som spanar.

Foto: Claes Nilsson

Linköping2021-02-23 19:00

Redan under helgen rapporterades det om de första sånglärkorna och tofsviporna i Östergötland och mycket mer är att vänta den närmaste tiden i och med att det milda vädret ser ut att hålla i sig. Det finns några platser som är extra bra om man vill titta på nyanlända fåglar så här års, här listar vi tre områden som är värda ett besök.

Stångåmynningen

Där Stångån mynnar ut i Roxen bildas ofta en stor vak som lockar många fåglar under den tidiga våren. På fälten runtomkring samlas både gäss och svanar i mars månad. Ta med matsäck och promenera ut till mynningen. Njut av fågellivet och fika i solen vid jolleklubbens klubbstuga. Kikare behövs för att se fåglarna bra.

Svartåmynningens naturreservat med omnejd

Mellan Linköping och Berg finns flera ställen att stanna vid. Sättunaviken och Nybros fågeltorn är bra utsiktsplatser, men åkrarna runt Kaga kyrka och slätten strax väster om sjön brukar vara fågelrika på våren. Kikare behövs – och tänk på att både gäss och svanar är lättskrämda fåglar. Oftast är bilen det bästa gömslet om man vill komma nära.

Tåkern

Även om det fortfarande är is på en av Europas finaste fågelsjöar finns det mycket att upptäcka här. Det är stora områden att spana igenom, men åkrarna runt Ramstadbron vid sjöns sydvästra del brukar locka stora mängder av de tidiga vårfåglarna. När isen går upp samlas änder och svanar i sjön, då är ett besök vid Glänås naturum att rekommendera. Kikare behövs.

Fåglarna som nu anländer till Sverige har övervintrat i framför allt västra Europa och förs hit med de milda vindarna i kombination med att ljuset återvänder. Förutom sånglärka och tofsvipa tillhör även stare, sångsvan och flera arter gäss de som når oss allra först. Gemensamt för de tidigaste vårfåglarna är att de är vana vid bakslag och att några dagars vinterväder inte gör speciellt mycket. Skulle snön och minusgraderna bli alltför besvärande flyger de söderut igen och inväntar nästa milda stöt.

Fortfarande är det ganska långt kvar tills de riktigt stora mängderna flyttfåglar återvänder till Sverige. I månadsskiftet mars-april brukar vårens budbärare nummer ett, sädesärlan, dyka upp. Senare i april kommer de första fåglarna som övervintrar i långt ner i Afrika, svartvit flugsnappare och lövsångare är två exempel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!