Nu kollas även krogens sopor

Miljökontoret i Linköping har kollat hur storkök och restauranger sköter sitt avfall. Sorteringen fungerade inte så bra.

Foto: Peter Calén/arkiv

LINKÖPING2015-12-11 21:30

Livsmedelsgruppen har fått ett nytt område att kontrollera. Förutom hygien och säker hantering av livsmedel ska de nu också kontrollera avfallet.

Reglerna om producentansvar är inte nya, men det är första gången som det kollats i Linköping. Syftet är att så mycket som möjligt ska återvinnas.

Inspektörerna konstaterar att köken kan delas in i två grupper: skola och omsorg respektive restauranger, kafé och butik.

Den senare gruppen var sämst på återvinning. Endast en tredjedel av dem sorterade ut matavfall, trots att "gröna påsen" även finns i formatet "gröna säcken".

– Där finns en stor förbättringspotential. Det här kommer vi att fortsätta följa upp, det här är en viktig fråga, säger Gunnar Gustafsson (MP), ordförande i bygg- och miljönämnden.

Dels behövs matavfallet som råvara för att göra biogas, dels kan mat i avloppet bilda gas som läcker ut i atmosfären.

Bland de storkök som lagar mat till skola och barn- och äldreomsorgen var det tre fjärdedelar som skötte sig och sorterade ut matavfallet.

När det gällde övrigt avfall skötte sig restauranger och kaféer något bättre, de återvann en stor andel papp, kartong och glas. De skickar också så gott som all stek- och frityrolja till återvinning.

Livsmedelsgruppens kontroll gjordes under våren 2015 och omfattade 66 restauranger och storkök.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!