Nu kan restaurangen öppna efter branden

Falafelhuset hade bara varit öppet i ett par månader när fritösen fattade eld och lokalen rökskadades. Men nu kan Alaaeddin Alaswad och Ahmad Alhefel öppna igen – och de har stora framtidsplaner.

Äntligen. Alaaeddin Alaswad och Ahmad Alhefel ser fram emot att kunna öppna Falafelhuset igen efter branden. På måndag är det dags.

Äntligen. Alaaeddin Alaswad och Ahmad Alhefel ser fram emot att kunna öppna Falafelhuset igen efter branden. På måndag är det dags.

Foto: Åke Alvin

Linköping2016-12-10 21:30

För två och ett halvt år sedan flydde Alaaeddin och Ahmad från krigets Syrien. Via Turkiet, Grekland, Italien, Österrike och Danmark kom de till Sverige, utan ett öre på fickan och utan att kunna ett ord svenska.

Det blev en hård kamp för att starta ett nytt liv i ett nytt land. I somras började det se ljust ut. De öppnade Falafelhuset vid Trädgårdstorget i Linköping och affärerna gick bättre och bättre. På en dag kunde de sälja uppemot 400 falafelrullar.

Men så en sen lördagskväll i september fattade fritösen eld. Lokalen rökskadades och Alaaeddin och Ahmad tvingades stänga.

– Vi har fått hjälp av försäkringsbolaget men får betala mycket själva också. Fritösen är utbytt och vi har köpt ytterligare en grill för att kunna göra både kebab och shawarma. Allt har tagit lång tid, men på måndag ska vi äntligen öppna, berättar Alaaeddin.

Restaurangmaskiner är dyra saker och för en nyinvandrad företagare är det inte lätt att få lån till investeringar.

– Jag får inte ens ett telefonabonnemang. Men det finns ett företag som säljer restauranginredning till oss invandrare, på avbetalning. Själva restaurangen är också köpt på avbetalning, berättar Alaaeddin.

Att hålla stängt i flera månader har varit frustrerande för Alaaeddin och Ahmad, med tanke på skulderna som måste betalas igen. Nu ser de fram emot att arbeta, och det blir långa arbetsdagar. Allra längst

på fredagar och lördagar då de öppnar klockan 11.00 och stänger först klockan 04.00 på natten.

– Men på söndagar har vi stängt. Jag måste ju träffa mina barn också, säger Alaaeddin.

Alaaeddin och Ahmad kommer från samma stad i Syrien och är gamla vänner. Alaaeddin drev restaurang även i Syrien, Ahmad var journalist.

– Att jobba som journalist i Sverige fungerar inte, språket är för svårt. Jag måste byta yrke och nu jobbar jag här på restaurangen. Men kanske kan jag utbilda mig i framtiden, säger Ahmad.

Alaaeddin tänker fortsätta inom restaurangvärlden och han har stora drömmar.

– När vi är uppe i 1 000 rullar om dagen här i Linköping ska jag öppna Falafelhuset i Norrköping och i Stockholm också. Sedan fler och fler, det är min dröm. Varför inte, McDonald's började också som jag, med ett par hamburgare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!