– Det har gått väldigt fort, säger Christofer Weider, som tillsammans med Max Gropfeldt och Arvid Gradin startade företaget för cirka ett år sedan.
Nu har de lanserat sitt koncept Ourgreenery på Formex-mässan i Stockholm, blivit uppmärksammade i olika inredningstidningar och även börjat att sälja sin produkt utomlands.
Verksamheten omfattas nu av företagsinkubatorn Lead i Mjärdevi science park. Christofer Weidar har jobbat som art director på olika reklambyråer, Arvid Gradin är snart färdig jurist, och Max Gropfeldt har återvänt till Linköping från studier i USA. Nu har de flera planer på odling i köket.
– Men ingen av oss är särskilt bra på odling, dessutom är det bökigt att behöva vattna hela tiden.
De fick nys om de förädlade rödalgerna, agar, som i bland används som gelatin av personer som inte äter kött.
– Man behöver koka upp agarpulvret i vatten. Då absorberar algerna vattnet och sedan kan man odla i dem. Algerna räcker genom hela odlingsprocessen.
De tog hjälp av Tove Johsson, utbildad inom industridesign vid Konstfack, som utformade en porslinsskål med lock. Locket är till för att "lura" fröna ett tag i mörker så att de fortare gror
Det här skulle förstås gå att klara av med frön på lite blött hushållspapper, på ett fat vid fönstret.
– Men finessen är att man inte behöver vattna med vårt koncept, något som många upplever är svårt att komma ihåg eller att hinna med. Vi planerar just nu för en prenumerationslösning där man kan få frön och agar hemskickade.
Fröna som de använder är bland annat rädisa, ruccola och senap. Idén kallas för micro-green och meningen är att man kniper grödorna precis när de kommit upp. Då passar de bra i en smoothie, på mackan eller som smaksättning i såser och sallader.
– Vi märker att det finns ett intresse för mikrogrönt. Eftersom vår grej är att göra odlingen till en del av inredningen i köket så får vi uppmärksamhet av många som är intresserade av olika typer av inredning. .
När vi träffar Christofer Weider ställer de ut produkterna på Linköpings trädgårdshandels event i Trädgårdsföreningen. Lina Johansson, som är butiksansvarig, kan bekräfta att odling hemma är inne och att man gärna kombinerar det med inredning.
– Levande grönt är den nya färgen inomhus. Det var en trend redan förra året men det kommer bara att öka, säger hon.
Men vad var det för andra planer killarna hade? Jo, de arbetar på idén att göra ett uppkopplat miniväxthus.
– ... som går att styra via en app. Man aktiverar små portioner av någon ätbar gröda. Då kan du börja odla din ruccola när du är bortrest och ha den klar när du kommer hem, säger Christofer Weider.