Videon är inte längre tillgänglig
Det är ingen etablerad lobbyistgrupp, inget fackförbund, det är snarare några undersköterskor, sjuksköterskor och patienter som lyckats samla tillräckligt mycket engagemang för att de ska kunna manifestera i 26 svenska städer samtidigt.
Alexandra Lyssaridis, sjuksköterska i Linköping var en av talarna.
– Vår regiondirektör skrev på sin blogg att han var nöjd med sommaren här i Linköping, jag undrar om han har pratat med dem som jobbat på akuten eller sett hur vi på avdelningarna försöker trycka in patienter när det inte finns plats, sa hon.
En annan var Rebecka Isaksson-Rönsen från Motala. Hennes yrke är undersköterska, även om hon just nu arbetar på Folkuniversitetet som sångerska.
– Stressrelaterade sjukdomar ökar bland personalen, patienter skickas hem och det finns alltid en grupp som lämnas utanför – de äldre, sa hon i sitt tal.
Kritiken handlar om att vården inte förmått ställa om till att allt fler människor inte bara har en sjukdom. Vården möter allt oftare de multisjuka. Låga löner är förstås också en fråga, men när Corren frågar Rebecka Isaksson-Rönsen vad hon ser som viktigast att förändra så säger hon till slut att det är underbemanningen.
Den sliter på alla och under sommaren har till exempel US haft 40 vårdplatser färre än sommaren 2015. Privat ägda vårdföretag fick också kritik av flera talare.
– Jag har jobbat på Kosmo Garnisonen i Linköping, och jag har aldrig någonsin sett sådan underbemanning. Varje dag när jag åkte till jobbet så visste jag att de skulle be mig stanna kvar och jobba extra, säger Rebecka Isaksson-Rönsen.
Manifestationen hade parollen: "Slut på rean en annan vård är möjlig”. Förutom personal så berättade även en patient om hur svårt det är att få hjälp.
På Facebook samlas både personal och patienter på en sida som heter "Vårdpusslet".