Under måndagen invigdes minibiblioteket på Öppna förskolan i Berga och nu finns det runt 150 böcker för barn och föräldrar att låna. Minibiblioteket är en del av det nationella projektet Bokstart, som har gett bibliotek runt om i landet möjligheten att söka bidrag hos Kulturrådet till satsningar som stimulerar tidig språkutveckling.
– Språket är grunden för vår kommunikation, säger Eva Furingsten Wåhlberg, förskolelärare på Öppna förskolan.
Länets projekt, som är ett samarbete med Familjecentralen, kallas Bokstart Östergötland och i Linköping består satsningen av två delar: ett nyöppnat minibibliotek och erbjudande om att få hembesök av bibliotekarier som har med sig bokgåvor. Att minibiblioteket öppnade i Berga beror på att det inte tidigare funnits ett bibliotek i området berättar Kristina Kollerud, bibliotekarie.
Under måndagen fylldes Öppna förskolan av barn och föräldrar som alla var nyfikna på det nyöppnade biblioteket. En av föräldrarna var Anders Tellström, som tillsammans med sin dotter Cleo satt på biblioteket och läste en bok.
– Jag tycker den här satsningen är bra. Cleo tycker om att läsa och det är bra att ha nära till ett litet bibliotek, säger Anders Tellström.
Klara Nordell och hennes två barn var bland de första på plats i det nya biblioteket när dörrarna öppnades.
– Det är jättekul. Både med det sociala och tillgängligheten till böcker. Det är det man vill ha, säger Klara Nordell.
Nordell tillägger att hon märkt att det finns många uppdaterade barnböcker tillsammans med klassiker tillgängligt på biblioteket, vilket hon tycker är positivt.
Bibliotekarierna Kristina Kollerud och Emma Menahem höll i invigningen av minibiblioteket, där det både bjöds på sång, dans och massor av böcker. Innan dörrarna öppnades till minibiblioteket berättar Kristina Kollerud varför minibiblioteket öppnas.
– Att det är viktigt att läsa med våra barn vet vi med ryggraden, säger Kollerud.
Kollerud fortsätter med att förklara att det finns tre vinstlotter med att läsa för barnen när de är små.
– Den första vinstlotten är att det är roligt. Den andra är att man ger barn tillgång till andra världar och den tredje vinstlotten är språket. Man måste kunna kommunicera, säger Kollerud.
Det krävs inget lånekort för att låna en bok, utan det är bara att skriva upp sig på en lista som hänger på en av bibliotekets väggar.