Servicekontoret, en gemensam plats för Skatteverket, Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten och Arbetsförmedlingen, blir Sveriges 128:e och Östergötlands femte. På invigningen i torsdags var bara representanter från kommunen och de olika myndigheterna på plats. För allmänheten öppnades dörrarna under fredagen.
– Det känns extra roligt att vara här och inviga det här servicekontoret. Det offentliga måste vara mer på plats, i många av våra stadsdelar, säger kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund (S).
Varje representant fick utrymme att säga några ord om satsningen. Alla betonade vikten av det fysiska mötet och att öka invånarnas förtroende för statliga myndigheter.
– Förtroendet för myndigheter är inte jättestort och det är lite sorgligt, säger Carina Chrona, enhetschef på Skatteverket. Hon menade att närvaron med det nya servicekontoret ska hjälpa att bygga upp förtroendet.
– Det kommer att alltid finnas ett behov att vara en länk mellan medarbetarna och invånarna. Vi har kommit väldigt långt i Sverige med digitalisering, men man ska aldrig underskatta det personliga mötet för det är en tillitsfråga att möta människor. Det blev väldigt tydligt under pandemin och det var utmanande, speciellt för den här stadsdelen, säger Jenny Knuthammar, försvarsdirektör på Länsstyrelsen.
– Det känns så himla bra, roligt, spännande och nyttigt. De kunderna som kommer hit har vi redan, men vi kommer ändå närmare, säger kontorsområdeschef Mari Bergström.
Kontoret i Skäggetorp blir Linköpings andra. Det första och största kommer att ligga kvar på Kungsgatan där det i dag jobbar 14 personer. Minst tre av dem kommer nu att finnas på heltid i Skäggetorp.
Har ni satsat på språkkompetens hos personal?
– Vi pratar svenska i förstahand, engelska i andrahand, sedan tar vi till kroppspråk. Vi har medarbetare som har andra språkkunskaper och de använder vi för att lösa upp knutar. Men vi får inte föra hela samtal på ett annat språk, säger Mari Bergström.
Servicekontoret på Kungsgatan gjorde en undersökning som visade att 28 procent av deras kunder kommer från Skäggetorp. Nio procent kom från grannstadsdelen Ryd.
När vi frågar folk i Skäggetorps centrum om det nya tillskottet blir de lite överraskade.
– Men det är bra att myndigheter kommer närmare, sa Matta Youssef som har regelbunden kontakt med försäkringskassan.