Förpackningsfria butiken öppnad – trots fördomar mot konceptet

En butik helt utan förpackningar? Ja, Linköping har fått sin första livsmedelsaffär där allt säljs på lösvikt – till och med tandkräm.

Vill du fylla på i en plastburk är det helt okej. Plast stoppas inte i dörren. "Gud ja, det är inga krav på glas", säger Hargita Horvat.

Vill du fylla på i en plastburk är det helt okej. Plast stoppas inte i dörren. "Gud ja, det är inga krav på glas", säger Hargita Horvat.

Foto: Märta Svensson

Linköping2025-03-02 07:45

Hargita Horvat, 39, ägaren, saknade en förpackningsfri affär i Linköping, och när hon såg hur sopberget hemma växte och turerna till återvinningen bara gick ut på att slänga förpackningar som enbart var använda en gång, fick hon nog. 

Då kom idén, varför inte starta en sådan butik själv?

– Jag har saknat ett alternativ och att kunna göra saker annorlunda. Jag tror att de flesta tänker på hur mycket man kör bil, hur de flyger och om de käkar vegetariskt ibland, alltså de bitarna, men det räcker inte, säger hon när hon visar upp butiken "Återburken" på Djurgårdsgatan.

undefined
Att göra en radikal förändring kan kännas övermäktigt. Hargita Horvat tipsar därför om att börja smått. "Börja med det du äter allra mest."

Innan man fyller sin burk med innehåll ska man väga den, så att burkens vikt inte påverkar priset. 

– Man betalar alltså bara för innehållet. Det är precis som att handla i en vanlig butik men man slipper förpackningen. 

undefined
"Jag tänker att jag ska äta mig genom allting. Jag frågar alla mina kunder när de köper någonting som jag inte har koll på, typ gråärt."

Allt ätbart i butiken är ekologiskt, men allt är inte odlat i Sverige.

– Ekologiskt går före svenskproducerat just nu.

Hargitas intresse för klimatet påverkar hur hon lever sitt liv. 

– Generell klimatångest, vem har inte det?

– Jag försöker forma livet efter att inte handla nytt utan begagnat först, eller låna och hyra. Det finns ingen, absolut ingen i hela världen som kan göra allting rätt. Ingen kan leva upp till det, inte ens jag gör det. 

Så att bara köpa någon enstaka vara förpackningsfri är bra nog, enligt Hargita. 

– Köp vad du vill, jag lägger ingen värdering i det för varje handling räknas. Om många gör lite så blir det mycket. 

Hargita upplever att inte alla har den inställningen. 

– Ibland känns det som att det finns mycket illvilja. Att man vill sätta dit folk och säga att "du är miljövänlig men du gör inte det här". Det är inte rimligt och jag gillar inte den attityden. 

undefined
Instruktionerna står tydligt på väggen. "Det var en vän som målade den."

Hur tror du att framtiden för butiken ser ut?

– Jag är försiktigt optimistisk. Om de här veckorna är en indikation på hur det kommer gå så finns det potential. Det måste bli hållbart ekonomiskt för mig. Jag måste ta ut en lön och betala mina räkningar. Fortsätter det så här kan det bli hållbart i längden men det hänger ju på att folk kommer och handlar. 

undefined
Vill du fylla på i en plastburk är det helt okej. Plast stoppas inte i dörren. "Gud ja, det är inga krav på glas", säger Hargita Horvat.

Det fanns några som tvekade på om konceptet skulle flyga. 

– Det var ganska många skulle jag säga. 

Vad fick du möta för fördomar då?

– Det vanligaste var väl att miljö inte är lönsamt och att det här var ett alldeles för nytt koncept. Lite så ”nej men vad gulligt, ska du rädda planeten?”. Den attityden tyvärr. 

undefined
När Hargita Horvat skulle välja vad hon vill erbjuda kikade hon in andra förpackningsfria butiker.
undefined
Tandkräm, som man tänker kan vara svårt att sälja utan tub är möjligt här. De säljs i tablettform. "Det skummar inte riktigt lika mycket som vanlig tandkräm."
undefined
Hargita Horvat beskriver de två första veckorna sedan butiken öppnade som omtumlande, men gensvaret tycker hon har varit fantastiskt. "Alla som har kommit in i butiken har jublat och sagt äntligen. Många har längtat efter en sådan här butik."
undefined
Hargita Horvat trodde att en del kunder behövde övertalas. "99 procent av alla som kommit in har med sig egna burkar så det har inte varit något problem. Vissa kommer bara för att kika och säger att de inte har burkar med sig utan att dem är hemma. Alla fattar konceptet. Det är ju inte rocket science."
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!