Nu har bistron i Stångån öppnat

Ljusslingorna följer seglens form och glittrar i Stångåns mörka vatten. På fredagen hade Esperanza premiär för sin bistro.

Nyfiken kock. Mikael Åkerlund har jobbat som kock ombord på Esperanza och med flinka fingrar gör han dagens soppa i byssen.

Nyfiken kock. Mikael Åkerlund har jobbat som kock ombord på Esperanza och med flinka fingrar gör han dagens soppa i byssen.

Foto: Tord Olsson

LINKÖPING2014-11-21 20:58

Ann-Marie Brengdahl står vid rodret och kan äntligen öppna dörrarna till skansen och kaptenshytten med femtio respektive tjugo sittplatser. Men i skeppsköket är det kocken Mikael Åkerlund som har befälet.

Premiärgäster

Lillemor Gustavsson och Staffan Johansson är första matgästerna ombord när Esperanza slår upp dörrarna på fredagskvällen. De väljer i menyn bland rätter som "Dagens soppa lagad i byssen av flinka fingrar", Kaptenskans special, Skeppsburgare och "Typisk östgötsk tapas" med godsaker efter säsong.

– En otrolig matsedel, hoppas att folk hittar hit, säger Lillemor Gustavsson.

– Det här kommer att bli ett inneställe för Linköping. Och man önskar ju att det gjordes mycket mer i den här vägen längs med Stångåns promenader, säger Staffan Johansson.

Gamla känslan kvar

Esperanza är en 112-årig skönhet, som gått som kanalbåt i Nederländerna. Från början fraktade hon socker men på senare år har hon haft turister ombord. I juli landade hon vid Stångån intill Strandgatan i Linköping efter en seglats över öppet hav för första gången och är nu Ann-Mari Brengdahls hopp om en nystart i livet. Sedan i somras har det hamrats, spikats och målats ombord för att ge den äldre damen en ny fräschör.

– Jag vill ha kvar den gamla känslan ombord, så jag är mån om att hon inte ska byggas sönder. Helt färdig med renoveringen blir jag nog aldrig, säger hon.

Och pekar på väggen i kabyssen med en liten fastskruvad metallskylt som på holländska meddelar ungefär att "den som har en båt vet vad det innebär att arbeta".

Lockande uppdrag

Mikael Åkerlund har haft egen krog i Linköping, fast varit ifrån restaurangbranschen de senaste åren. När han såg Ann-Mari Brengdahls annons efter en kock blev han nyfiken. Och så var jobbet hans.

– Det här känns spännande och annorlunda, säger han.

Och ger sig i kast med att laga mat åt fredagskvällens premiärgäster, så att goda matångor sipprar genom springor i skeppsskrovet till kajen utanför. I fortsättningen håller Bistro Esperanza öppet fredag, lördag och söndag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om