Nu görs ett nytt försök med moskébygge

Det blev ingen moské på Djurgården. Men nu gör Linköpings moskéstiftelse ett nytt försök och vill undersöka möjligheten att bygga i Lambohov.

Moskéstiftelsen i Linköpings gör ett nytt försök och vill att kommunen ska ändra en detaljplan i Lambohov för att det ska bli möjligt för stiftelsen att bygga en  sedan länge efterfrågad moské.

Moskéstiftelsen i Linköpings gör ett nytt försök och vill att kommunen ska ändra en detaljplan i Lambohov för att det ska bli möjligt för stiftelsen att bygga en sedan länge efterfrågad moské.

Foto: Johnny Gustavsson

Linköping2021-02-15 06:00

Nu ansöker stiftelsen om en ändring av detaljplanen för det som i den kommunala planeringen heter Mjärdevi- Lambohov 2:20. Förbundet behöver lokaler och en ändring av detaljplanen skulle göra det möjligt för föreningen att bygga en moské.

Stiftelsen hade under flera år ett pågående arbete för att bygga på Djurgården. När optionstiden för den aktuella tomten löpte ut 2019, så valde kommunen att inte förlänga. Men diskussionerna mellan kommunen och moskéstiftelsen har fortsatt. 

Bill Eriksson, senior adviser på kommunens plankontor känner till ansökan, men säger att man från kontorets sida behöver mer information om var stiftelsen har tänkt sig att placera moskén.

– Ansökan är inte tillräckligt tydlig och Lambohov 2:20 är ett väldigt stort område. Vi behöver lite mer kött på benen eftersom vi ogärna pratar planläggning utan att vi känner till vilka behov som finns.

I dag är området planlagt för det som kallas verksamheter och enligt Bill Eriksson så gäller det inte för en moské.

Men en moské är väl en verksamhet?

– I den äldre detaljplanen som ligger i botten hade det fungerat. Men nu finns en nyare och i den ryms inte en sådan sak som ett moskébygge. Då behövs en ändring av planen.

 Från moskéstiftelsens sida har man inga direkta kommentarer till ansökan. Noor Hassan, ordförande i föreningen hänvisar till en annan av stiftelsens medlemmar för kommentar

– Allt jag kan säga är att vi för diskussioner med kommunen, säger Ali Osman.

Blå moskén i Istanbul är en av världens vackraste och mest berömda moskéer.  Nu lär det väl inte bli tal om ett bygge av den magnituden när moskéstiftelsen i Linköpings tittar på en lämplig plats i Lambohov.
Blå moskén i Istanbul är en av världens vackraste och mest berömda moskéer. Nu lär det väl inte bli tal om ett bygge av den magnituden när moskéstiftelsen i Linköpings tittar på en lämplig plats i Lambohov.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!