Nu gå kommunen med lie över stadens ängar

Just nu pågår kommunens årliga slåtter av ängar, vilket är en viktig insats för växter och pollinatörer. Här har gräsytor vuxit fritt och bildat ängsområden, för att bevara värdefull flora och biologisk mångfald.

Ängsmarker är gynnsamma för bin och andra pollinatörer.

Ängsmarker är gynnsamma för bin och andra pollinatörer.

Foto: Roger Culmsee

Linköping2022-08-08 05:00

Förr i tiden var betade och slåttrade ängsmarker vanligt förekommande. Sedan jordbruket moderniserades har dessa minskat kraftigt. Detta har visat sig menligt för den biologiska mångfalden.

Sedan 2019 har Linköpings kommun satsat på att skapa och bevara ängsmarker, just för att gynna den biologiska mångfalden. Här pågår just nu säsongens slåtter, som genomförs under perioden 20 juni till 30 september. 

Idag finns det ungefär tio platser inom kommunen som slåttras, berättar Lana Brunell, som är kommunikatör på Linköpings kommun. Delar av Nykvarnsparken och Kärna mosses kalkkärr är exempel på detta.

undefined
Ängsmarker är gynnsamma för bin och andra pollinatörer.

Lieslåtter genomförs sent på säsongen, så att blommande ängsväxter hinner fröa av sig innan de skärs ner. Det medför också att blommor kan sprida sig till omkringliggande platser. Växtmaterialet plockas bort efter en till två veckor, för att bevara den magra jorden som är gynnsam för blommande örter.

– En av de mest hotade naturtyperna är ängar, inte minst slåtterängar. Naturtypen hotas eftersom nästan alla slåtterängar försvinner. Om man beskär växtligheten sent under säsongen kan man bidra till fler arters överlevnad, säger Rebecca Petersen, lantbrukskonsulent på Länsstyrelsen i Östergötland.

För bin och andra pollinatörer är dessa ängsmarker värdefulla. Bin spelar en avgörande roll för både pollinering och ekosystem, men de är också hotade. Naturskyddsföreningen gör uppskattningen att var tredje tugga, baserat på svenskars genomsnittliga matintag, är binas förtjänst.

undefined
Bon till pollinatörer har blivit en bristvara, men kommunens bevarande av ängsmarker är en av flera insatser som ska komma att gynna dem.

– Pollinatörerna är superviktiga för oss och för dem är blommorna oerhört betydelsefulla. Finns inte blommorna kan inte pollinatörerna överleva. Det blir en ond cirkel. Slåtter av ängsmarker är ett steg för att hjälpa dem och ett stort steg för att bevara biologisk mångfald, berättar Rebecca Petersen.

Enligt henne glömmer vi ofta de mindre uppenbara effekterna av en god biologisk mångfald.

– Exempelvis kommer flera mediciner från blommor. Ett biologiskt mångfald bidrar med många nyttor. Det är därför superviktigt att bevara de arter som finns.

Utöver satsningen på slåtter av ängsmarker har kommunen också byggt bibäddar, eftersom bon till pollinatörer har blivit en bristvara. Tidigare i år korades Linköping till Sveriges tredje mest bivänliga kommun av Naturskyddsföreningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!