Nu försvinner träd i allén

Nu försvinner delar av allén på Rekrytgatan. En oxel och elva hästkastanjer huggs ner.

Hästkanstanjerna på Rekrytgatan ska tas ner men ersättas med nya upp mot Westmansgatan.

Hästkanstanjerna på Rekrytgatan ska tas ner men ersättas med nya upp mot Westmansgatan.

Foto: Peter Jigerström

Linköping2016-11-12 13:25

Det är Linköpings kommun som har begärt dispens från Länsstyrelsen för att få ta bort träden. Skälet är att man ska bygga på området och behöver plats för bostäder och plats för en utfartsväg.

Länsstyrelsen ger sin välsignelse till avverkningen men med några förbehåll. Till att börja med konstateras att alléerna inte har ett så högt naturvärde att det är skäl att stoppa den och myndigheten skriver att syftet med avverkningen "är av stort samhälleligt intresse".

Men det krävs kompensation. En kompensation som kommunen själv föreslagit och som innebär att man ska nyplantera oxlar i en allé från Rekrytgatan upp mot Westmansgatan.

Det är, enligt länsstyrelsen en rimlig form av ekologisk kompensation och skriver att det på sikt kommer att vara till gagn för såväl fauna och flora som de ska bo och arbeta i området.

De avverkade stammarna får man däremot inte hantera hur som helst. De ska läggas upp som död ved i en faunadepå någonstans o Linköping

Länsstyrelsen konstaterar att alléer i dag ofta utgör levande historia från äldre tiders odlingslandskap. Riktigt hur gammal oxelallén är vet man inte, men länsstyrelsen konstaterar att den finns med på kartor från 1940-talet. Allén med hästkastanjer däremot har troligen planterats efter 1980 som en slags avskärmning.

Naturvårdsverket har nu några veckor på sig att överklaga beslutet, innan motorsågen kan tas fram

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!