På tisdag ska kommunstyrelsen besluta om den fördelning av pengarna som föreslagits av den styrande Alliansen. Av dessa 165 miljoner är 55 miljoner direkt riktade till äldreomsorgen och därför är äldrenämnden den nämnd som får mest pengar.
Det är på de återstående fem nämnderna, plus kommunstyrelsen, som det återstående 110 miljonerna ska fördelas.
De "vinnande" nämnderna är arbetsmarknadsnämnden och barn- och ungdomsnämnden, som får mest. Ett tillskott på 30 miljoner vardera. Social- och omsorgsnämnden får 20 miljoner, bildningsnämnden får 12 miljoner, samhällsbyggnadsnämnden får 5 miljoner och kommunstyrelsen får 13 miljoner
Flera av nämnderna har sparkrav på sig, men pengar kommer inte att användas för att underlätta de besparingarna, säger Niklas Borg (M) kommunstyrelsens ordförande.
– Visst vore det enkelt sätt att göra så. Men eftersom statsbidragen, bortsett från pengarna till äldre, bara är tillfälliga, riskerar vi att skjuta problemet framåt. Att behöva göra motsvarande två och ett halvt års besparingar på en gång under 2023.
De 110 miljonerna delas ut nästa år, 2021. Året efter blir det 55 miljoner och sedan är det slut. Pengarna till äldreomsorgen, 55 miljoner, är dock varaktiga, enligt Niklas Borg.
Hur länge är varaktigt?
– Ja, det är svårt att veta, de ska i princip ligga kvar. Men regeringen kan förstås ta nya beslut om statsbidrag varje år.
Hur de 55 riktade äldremiljonerna ska användas är dock ännu höljt i dunkel. Några så kallade tillämpningsanvisningar har inte kommit från regeringshåll. Det gör att Niklas Borg misstänker att äldrenämnden kommer att få besluta om sin internbudget nästa år utan att ta med de pengarna. De får istället bli ett extra ärende längre fram.
Totalt har Linköpings kommun fått 296 statliga miljoner kronor under 2020. Pengar som Niklas Borg är tacksam över.
Men han har ändå en invändning.
– Regeringen har varit generös, men samtidigt tycker jag nästan att man bränner av lite för mycket pengar på för kort sikt. De mesta pengarna går ut i år och nästa år. Jag hade varit mer nöjd om man delat ut lite mindre pengar, men låtit dem ligga kvar.
Förklaringen till inställningen är att de mesta som kostar pengar rör personalkostnader.
– Vill vi öka lärartätheten eller minska barngrupperna i omsorgen kan vi inte göra en långsiktig satsning baserat på de pengarna eftersom de kommer att försvinna.