– Det finns ingen särskild kö för ensamstående, säger Elizabeth Nedstrand, överläkare vid Kvinnokliniken och medicinskt ansvarig på Reproduktionsmedicinskt centrum i Linköping.
Inom 60 dagar ska såväl ensamstående som par få komma till en första bedömning och utredning. Sedan kan väntetiden vara olika lång, just nu vanligen mellan sex månader och ett år.
– Alla hamnar i samma fil, kan man säga. Det är inte svårare för en ensamstående att få assisterad befruktning än ett par, säger Elizabeth Nedstrand.
Det var 1 april förra året som lagen ändrades så att det skulle bli möjligt för en ensamstående kvinna att få en spermadonation i Sverige. Tidigare kunde bara par, heterosexuella eller lesbiska, få en så kallad assisterad befruktning, eftersom det ansågs väldigt viktigt att varje barn har två föräldrar.
– En förälder kan ge ett barn en lika bra uppväxt som två, bedömningen måste vara individuell, säger Elizabeth Nedstrand. Vi gör samma typ av utredning för alla som önskar få insemination.
Socialstyrelsen har publicerat en skrift om assisterad befruktning som ska fungera som kunskapsstöd och vägledning för dem som jobbar med prövningen av de blivande föräldrarna.
– Den här sortens samlade råd har inte funnits tidigare, säger Elizabeth Nedstrand. Tanken är att vi ska hålla en enhetlig linje på utredningarna i hela landet.
Samma regler för ensamstående som för par alltså, och de har skärpts till i den nya vägledningen. Assisterad befruktning får bara utföras om man kan anta att det blivande barnet får växa upp under goda förhållanden.
– Skärpningen rör den psykosociala utredningen och föräldraförmågan, säger Elizabeth Nedstrand, och det är för barnets bästa.
Varje dag sedan årsskiftet, när Repromedicinskt centrum började ta emot remisser rörande assisterad befruktning, ringer presumtiva ensamstående mammor. En handfull har hunnit godkännas.
Räcker de 20-25 spermadonatorer som finns?
– Ja, just nu räcker de, säger Elizabeth Nedstrand. Alla som vi har rekryterat under förra året blev tillfrågade om de kan tänka sig att donera också till ensamstående kvinnor och ingen har sagt nej. Ingen annan heller, förresten, av våra tidigare donatorer.
Varje donator får ge upphov till barn i sex stycken familjer, inklusive sin egen. Och alla barn har rätt att få veta spermadonatorns identitet och alltså få kännedom om sitt genetiska ursprung och eventuella halvsyskon.