Nu får många barn mer tid på förskolan

Drygt ett år efter att förslaget om 20-timmars förskola presenterades så kan det bli verklighet. Första beslutet väntas komma i slutet av september.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Linköping2017-09-13 07:30

Beskedet om att utöka antalet timmar i veckan för barn med hemmavarande föräldrar kom i december förra året. Det innebär en ökning från 15 till 20 timmar (fördelat på 4 timmar per dag). Då sa ordförande i barn- och ungdomsnämnden, Jakob Björneke (S) att verksamheten – uppdelad i mindre grupper – skulle få ett mera strukturerat innehåll och göra förskollärarens roll tydligare. Orsaken till beslutet finns att hämta i ett projekt som pågått i Berga och Skäggetorp. I analysen av det projektet har man sett att ett strukturerat arbetssätt har bidragit positivt till barnens utveckling. Däremot handlar det inte om att köra projektet igen, mera använda sig av arbetssättet.

I slutet av september ska barn- och ungdomsnämnden säga sitt och under hösten måste förskolor planera för att genomföra förändringen. Det handlar bland annat om att aldrig lägga möten och planering på förmiddagarna. Allt för att barnen ska få maximal tid med pedagogerna.

– Vår förhoppning är att vi ska genomföra det här efter årsskiftet, säger Ewa-Britt Löwendahl, ansvarig för förskolefrågor på utbildningsförvaltningen.

Hon är medveten om att det kan finnas ett missnöje bland en del föräldrar och hon kan också förstå reaktionen från föräldrarna, men säger samtidigt att den utgår från föräldraperspektivet.

– Vi har ett barnperspektiv i det vi beslutar.

.

Hon pekar också på att det ligger ett missförstånd i botten på hur 15-timmars-modellen används i dag.

– Det låter som att alla föräldrar har fått välja vilka tider de vill ha. Så är det inte. Det kan ha fungerat att göra så på vissa förskolor, och då finns det ju inget skäl att göra något annat. Men jag har själv erfarenhet av att det inte har gått att lösa, och då är det tre timmar per dag som gällt.

Ewa-Britt Löwendahl känner sig trygg med att den modell som utbildningsförvaltningen nu föreslår är bästa lösningen.

– Den bygger på tillgänglig forskning och också på erfarenheter vi gjort i Berga och Skäggetorp.

Förslaget om utökad tid på förskolan kommer upp i barn- och ungdomsnämnden i slutet av december och kommer därefter att gå vidare för beslut i kommunstyrelse och kommunfullmäktige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om