I kärnan av stadsdelen Ryd ligger den kommunala fotbollsanläggningen Solhaga. Anläggningen nyttjas framförallt av fotbollsföreningen Karle IF som bedriver en omfattande ungdomsverksamhet. Enligt Nicke Norgren, fotbollsansvarig i föreningen, har omkring 320 ungdomar i åldrarna sju till 17 år deltagit i verksamheten hittills i år. Samtidigt har föreningen länge fått klara sig utan en ordentlig servicebyggnad – och fotbollsplanerna är slitna.
– Det har inte varit något bra. Under de senaste åren har vi haft tillgång till en tillfällig barackbyggnad och innan dess levde vi många år i bakluckor eller källare hemma hos våra medlemmar. Det har inte funnits tillgång till toaletter eller vatten sedan fotbollsplanerna byggdes i Ryd för över 50 år sedan, säger Nicke Norgren.
I augusti förra året beslutade kommunen att flera kommunala fotbollsanläggningar skulle rustas upp. Däribland fanns Solhaga i Ryd. Med start i oktober månad ska två av anläggningens fotbollsplaner renoveras och få ny belysning, nytt stängsel och nya gräsmattor med dränering och bevattning. Prislappen för upprustningen är tre miljoner kronor.
Nu, efter beslut i kommunstyrelsen under tisdagen, verkar också lokalfrågan vara löst. Det kommunala fastighetsbolaget Lejonfastigheter äger en sliten byggnad, som tidigare hette Solhagagården, strax intill fotbollsanläggningen. Här tecknas nu ett 20-årigt hyresavtal mellan fastighetsbolaget och kommunens kultur- och fritidsförvaltning för att möjliggöra en omfattande renovering. Förvaltningens årliga hyreskostnad på 650 000 kronor är tänkt att finansiera renoveringen.
– Efter 50 år har kommunen äntligen insett att det kanske är bra om det, i ett sånt här område, finns rimliga förutsättningar för att bedriva verksamhet. Jag tror att politiker från alla partier pratar om att det behöver skapas fler fritidsaktiviteter om vi ska kunna vara med och knäcka de kriminella gängen – och fotboll är ju ändå världens största sport, säger Nicke Norgren.
Vad betyder det här för er som förening?
– Det betyder att vi får en fast tillvaro igen där vi kan ha våra tillhörigheter. Vi får också omklädningsrum för första gången, tidigare har vi fått klä om utomhus vid fotbollsplanerna. Vi får någonstans att duscha efter match och träning. Det blir äntligen på riktigt.
Tycker du att den här satsningen dröjt för länge?
– Vi är väldigt tacksamma för det som händer nu, det måste jag säga. Sen kan man givetvis tycka att kommunen borde ha insett det här för länge sedan, men det går inte att gråta över spilld mjölk. Det här kommer betyda mycket och förhoppningsvis blir det enklare för oss att få ideella ledare att ställa upp när förutsättningarna blir bättre, säger Nicke Norgren.
Lotta Bäckman (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, håller med om att förutsättningarna för fotbollsverksamhet på Solhaga inte har varit tillräckligt bra.
– Det är verkligen dags att göra något nu. Det känns viktigt och bra och jag tycker att det är väl använda medel av kommunen för att få fler barn och unga i rörelse, säger hon.
Varför har det inte gjorts någonting tidigare?
– Ja du, jag kan inte riktigt historiken, men när det gäller fotbollsanläggningar är det ju ibland kommunen som går in och löser en anläggning och ibland är det föreningarna själva. Här är det kommunen som är ägare och det är klart att anläggningen behöver den här upprustningen.