Nu får fler evakuerade flytta hem

På fredag får alla som evakuerats från Ådalagatan 2b flytta hem.

Fönster förstördes på Ådalagatan 2b vid explosionen.

Fönster förstördes på Ådalagatan 2b vid explosionen.

Foto: Pelle Johansson

Linköping2019-06-26 18:00

De som bodde i de värst drabbade husen på Ådalagatan har varit evakuerade sedan explosionen den 7 juni. Men på fredag kommer alla som bor i huset på Ådalagatan 2b att ha fått tillgång till sina lägenheter igen, vilket Sveriges Radio P4 var först att berätta om.

– Det har ju varit två hus där de har varit evakuerade längre. 2b är det ganska nya huset. 16 av de 32 lägenheterna kom tillbaka förra veckan, resten kommer tillbaka nu på fredag, säger Fredrik Törnqvist, vd på Stångåstaden.

I vissa lägenheter finns endast provisoriska fönster. Stångåstaden har inte hunnit återställa dem helt än, men för att Linköpingsborna ska få flytta hem har man satt dit tillfälliga lösningar.

De som evakuerats från Ådalagatan 1 och 3 får dock inte komma hem till sina lägenheter än.

– Ettan och trean är fortfarande avspärrade och brottsplats. Det är totalt 37 lägenheter som fortfarande är avspärrade. Vi vet inte när dessa kommer att öppnas. Det enda vi vet är att det kommer att ta tid, säger Fredrik Törnqvist.

Polisen håller fortfarande på med sin utredning vid Ådalagatan 1 och 3. När de är klara behöver även Stångåstaden lite tid innan alla evakuerade får komma hem.

– När de är klara ska vi också undersöka fastigheten och göra en plan för hur vi ska reparera huset. Vi har varit inne i husen. Det har funnits spekulationer om att hus måste rivas, det tror vi inte alls är nödvändigt, säger Fredrik Törnqvist.

Det har varit svårt för en del att komma in i sina garage, men det kommer att lösa sig på fredag, enligt Fredrik Törnqvist, när avspärrningarna minskas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!