Nu drar politikerna till Almedalen

Nu vallfärdar kommunpolitikerna till Almedalen. Men alla är inte odelat positiva till Visbyveckan. Och flera väljer att inte åka, trots att det är valår.

Lars Stjernkvist (S), kommunalråd i Norrköping, gillar Almedalen.

Lars Stjernkvist (S), kommunalråd i Norrköping, gillar Almedalen.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Linköping2018-07-02 08:00

Varken kommunalrådet Elias Aguirre (S) eller Kristina Edlund (S), KS-ordförande och S-gruppledare i Linköping, ska dit.

– Det beror på att vi satsar allt på kommunvalet. Vi väljer att prioritera lokal aktivitet i stället. Vi påverkas också av att flera av oss behöver ta ut semester tidigt för att vara tillbaka till valrörelsen, säger Edlund.

Niklas Borg (M), nyblivet oppositionsråd, säger så här:

– Jag ska inte åka. Jag är ny på min post och vill fokusera på valet i Linköping. Jag är inte så intresserad, utan träffar hellre väljare här.

Inte heller Vänsterns Jessica Eek ska till Almedalsveckan i år:

– Nej, jag tänker gifta mig i stället. Det tycker jag är laga förfall. Vår politiska sekreterare reser dit, säger hon.

Centerns Muharrem Demirok åker till Visby i år, trots att han har varit lite mätt på Almedalen.

– Det blev för stort och lite för tramsigt, när alla sökte uppmärksamhet. Men jag tycker att det har sansat sig. Nu är det i stället beklämmande att nazister får visa upp sig där. Deras ideologi grundas på värderingar som bottnar i Förintelsen. Det borde vara fullt möjligt för arrangörerna att bestämma att det inte är okej.

Hur reser du till Almedalen?

– Jag åker båt. I år känner jag att jag har tiden att åka med båten i stället.

Cecilia Gyllenberg Bergfasth (MP), kultur- och fritidsordförande i Linköping, är ingen gammal räv i Almedalen:

– Det blir första gången. Jag är ju uppvuxen på Gotland. Vi har lärt oss att vara borta från Visby den här veckan. Nu ska det bli roligt att se allt. Främst ska jag besöka olika MP-relaterade seminarier. Och jag tar båten. Det finns liksom inga alternativ.

Partikollegan Rebecka Hovenberg, ordförande i Tekniska verken, åker också båt och konstaterar att valåret kan göra Almedalen lite lugnare.

– Jag tror inte att det kommer att vara hårt tryck eftersom man inte vet vem som sitter i regeringsställning efter valet.

Erik Östman (M) gör inte samma bedömning:

– Det är viktigt att vara där eftersom frågorna som diskuteras i Almedalen kommer att återkomma i valrörelsen som drar i gång direkt efter semestern. Det känns som att det är ett starkt tryck i år med tanke på valet. Nästa år åker jag nog inte dit.

Och hur reser du?

– Jag flyger. Det är smidigt från Linköping.

Sara Skyttedal (KD) flyger till Almedalen för att delta i ett stort antal paneler, seminarier och intervjuer.

Varför ska du dit?

– För att jag måste. Hade hellre njutit av den svenska sommaren som normala människor. Ska debattera allt från fotboll till flygpolitik.

Ser du någon trend i Visby?

– Det är svårt att skapa sig en överblick. Alla är fokuserade på sitt eget. Man kan fråga sig om det verkligen är dialog det handlar om eller snarare hundratals organisationer som åker dit för att hålla monolog.

Vänstens Jessica Eek

Det är exakt detta som Lasse Stjernkvist (S), kommunalråd i Norrköping, gillar:

– För tio år sedan handlade allt om att få medialt utrymme. Nu skapar man seminarier för dem som kommer till Almedalen, och de är oftast fullsatta av intresserade människor. Det är ett gigantiskt forum och jag tycker att det är värdefullt. Jag flyger dit, eftersom jag annars förlorar två arbetsdagar.

Sverigedemokraten Jonas Andersson tar färjan.

– Jag kommer att vara där under hela veckan. Det blir ett 20-tal från distriktet. Det finns en önskan från partiet om en extra stor uppslutning under vår dag i Almedalen, säger han.

Motala kommun är representerad i Visby i år, kommunalrådet Camilla Egberth (S) flyger dit:

– Det var några år sedan sist, men i år tycker vi att det är relevant att diskutera besöksnäringen som en framtida försörjning. Vi vill berätta om vår långsiktiga strategi och om Lalandia som satsar i Motala. Nu behöver kommunerna i regionen samarbeta för att skapa många olika reseanledningar, säger Egberth.

Niklas Borg (M), oppositionsråd, åker inte till Almedalen.
Niklas Borg (M), oppositionsråd, åker inte till Almedalen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!