– Vi måste värna våra välfärdssystem så att de inte utnyttjas felaktigt, säger Fredrik Lundén (M) ordförande i arbetsmarknadsnämnden.
Han och Alliansen har tagit initiativ till en samarbetsgrupp där, förutom nämnden, också representanter från social-omsorgsförvaltningen och de stora fastighetsägarna deltar. Syftet är att få en gemensam uppfattning exempelvis över fusket på bostadsmarknaden.
– Det handlar om utbyte av erfarenheter, som hur det ser ut med andrahandskontrakt exempelvis.
Fredrik Lundén påpekar att Linköping på intet sätt är först med sådana här samarbetsgrupper. Det finns på fler ställen i Sverige.
– Jag är en stor vän av att stjäla goda idéer och på sikt vill vi utöka den här gruppen med andra relevanta parter, säger han.
I Linköping finns också sedan en tid tillbaka en person vars huvuduppgift är att kolla misstänkt fusk genom stickprovskontroller av ansökningar, fysiska besök hos personer och att kontrollera att personen som får bidrag faktiskt bor i kommunen.
Bidragsfuskas det i Linköping?
– Vi vet ju inte riktigt det, så länge man inte undersöker det har man inget klart grepp om det. Men det vi vet är att många kommuner som gör sådana här satsningar hittar en hel del. Det vore väl förmätet att tro att Linköping skulle vara så mycket bättre i det avseendet än andra kommuner.
Alliansen är inte ensamma om att vilja stävja bidragsmissbruket. Socialdemokraterna motionerade i höstas om behovet av att tillsätta en grupp specialgranskare för att hitta fuskare och tidigare har partiets gruppledare Kristina Edlund krävt hårdare tag mot svarta hyreskontrakt.
Mari Hultgren (S) kommunalråd för oppositionen, välkomnar initiativet, men tycker ändå att Alliansens satsning inte är tillräcklig.
– Det är roligt att man lyssnar på oss och självklart är det bra att Alliansen vill jobba mer med fusket. Vi förstår att det är mera utbrett än vad som kommer fram. Men det behövs fler än en person som ska jobba med detta, säger hon.
Exakt hur stort fusket i välfärdssystemen är, är som sagt svårt att säga. Delegationen för korrekta utbetalningar från välfärdssystemen – som inrättades av regeringen 2016 – har beräknat att det årliga fusket uppgår till 5,5 procent av landets totala utgifter. Pensionssystemet undantaget. Det innebär att 275 miljarder skattekronor riskerar att hamna i fel fickor mellan åren 2018 och 2030.