Nu blommar algerna i sjön

Det kan vara förnuftigt att skippa morgondoppet i Bergsbadet och Sandvik, där det nu är algblomning. Men blomningarna kommer och går i vågor.

Blommar. Bergsbadet och Sandviken lider av algblomning.

Blommar. Bergsbadet och Sandviken lider av algblomning.

Foto: Marc Skogelin

LINKÖPING2017-08-02 05:30

havs- och vattenmyndighetens hemsida finns den senaste information om alla badplatser i kommunen. Här noteras bland annat vattenkvalitet, vattentemperatur och algblomning.

– Vi vet att vi har algblomning i Roxen. Sedan har vi sett att det varit lite i Sibborpesjön också, säger Reidar Danielsson, miljöchef i Linköping.

Algblomning utgörs av mikroskopiskt små alger, som behövs i ekosystemen i sjöar och hav. Men vissa arter kan göra djur och människor sjuka. Sväljer man för mycket vatten kan man drabbas av illamående, kräkning och diarré. Risken för att vuxna drabbas är dock liten.

– Rekommendationen vi brukar lämna är att man bör undvika att bada när det är de värsta algblomningarna.

Grundvattennivåerna är ovanligt låga i år efter flera torra vintrar och för lite nederbörd. Men det är ingenting som påverkar algblomningen i någon större utsträckning.

– Indirekt kan det väl göra det med tanke på temperaturen, det är klart att det kanske blir lite mer koncentrerat. Men jag skulle säga att det är en väldigt liten påverkan. Algblomning beror på ljus, temperatur och näringsämnen i första hand, säger Reidar Danielsson.

I år är det varken mer eller mindre algblomning än vad det brukar vara. Blomningen har dock kommit lite senare än vanligt, på grund av den kalla våren. Reidar Danielsson berättar att blomningen kan komma och gå i vågor.

– Vinden för blomningen mot stränderna beroende på åt vilket håll det blåser. Blåser det åt andra håller ifrån Berg eller Sandvik, där det blommar nu till exempel, så försvinner det i princip, säger han.

Har du algblomning vid ditt närmsta bad? Tipsa oss på tipsa@corren.se
Algblomning

Algblomningar utgörs av växtplankton, vilka är mikroskopiskt små alger som finns i så stora mängder att vattnet blir grumligt.

Algblomningar är en naturlig och viktig del av ekosystemet i sjöar och hav.

Växtplankton är föda åt små vattenlevande djur, vilka i sin tur äts upp av större djur, som exempelvis fiskar.

Under perioden juli till augusti finns mycket blågrönalger i vattnen. Näringstillgång, sol och vindstilla väder förlänger blomningen.

Vissa arter av alger kan producera gifter som innebär hälsorisker för människor och djur.

Bland annat moderniserade jordbruk tillsammans med kommunala och enskilda avlopp har släppt ut stora mängder näringsämnen, som lett till de kraftiga algblomningar vi ser idag.

Källa: Länsstyrelsen Östergötland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!