Det var hösten 2013 som bygg- och miljönämnden beslutade att namnsätta entréer, promenader och fontänplatsen i Trädgårdsföreningen efter profiler som haft betydelse för parken sedan starten 1859. Namnen hade rekommenderats av kommunens namnberedningsutskott som antagit dem i full enighet. Inga namnskyltar har dock kommit upp på 1,5 år.
Corren skrev om beslutet och först då insåg ledamöter i den politiskt tillsatta Stiftelsen Trädgårdsföreningen att de blivit förbigångna.
– Vi blev minst sagt förvånade. Ett beklagligt missförstånd hade skett, då namnberedningsutskottet inte har behörighet att fatta beslut som rör Trädgårdsföreningen. Den rätten tillkommer bara Stiftelsen Trädgårdsföreningen. Namnberedningsutskottet hade inte ens varit i kontakt med oss och vi höll själva dessutom på med egna namnförslag, säger Mari Hultgren (S), nyvald ordförande, men vice under den tidigare mandatperioden.
Mikael Jarle, ordförande i kommunens namnberedningsutskott, erkänner.
– Hanteringen blev dålig, vi agerade för snabbt och tog beslut utan att förankra det hos stiftelsen. Där hade ledamöterna andra idéer på namn. Vårt beslut blev aningen pinsamt, men det var bara att backa och göra rätt, säger han.
Både utskottet och stiftelsen har utgått från namnförslag som ursprungligen kommer från författaren Inga Wallenquist, som skrev boken ”En park i staden” till Trädgårdsföreningens 150-årsjubileum 2009. Det handlar om personer som under årens lopp medverkat till Trädgårdsföreningens utveckling. Och i förra veckan var det dags för ett nytt beslut i bygg- och miljönämnden, denna gång för att konfirmera Stiftelsen Trädgårdsföreningens önskemål.
– Trädgårdsföreningen har oerhört många besökare och vi vill skapa en bra karta som gör det lättare att hitta i parken, säger Mari Hultgren om det beslut som nu fattats. Det står även namnberedningsutskottet bakom.
De flesta namnen finns kvar sedan tidigare, fast används på nya sätt. Totalt handlar det om sex entréer, en allé, två promenader och en plats. Båda instanserna har dock pekat ut området vid fontänen där restaurangen en gång låg som Axelina Lundströms plats och svarvare Svenssons entré finns kvar vid Djurgårdsgatan.
Trädgårdsföreningens huvudentré vid Drottninggatan ska i fortsättningen heta just – Trädgårdsföreningens entré. Den förste trädgårdsdirektören Christian Kroné får ge namn åt entrén vid Naturcentrum. Röda Ladans entré ligger vid växthusen och trädgårdsdirektör Gunnar Heiman får en allé rakt genom hela parken. Dag Wallén, under många år ordförande i Trädgårdsföreningens Vänner, ger namn åt entrén vid ingången nära Hotell Ekoxen. Wallenbergs entré ligger intill Bigården.
Gångstråket från Belvederen genom hela parken mot centrum ska heta Bodins promenad efter den man som grundade Trädgårdsföreningens promenadpark 1859. Nejdel, prost utanför Söderköping, föreslog dock redan 1856 att en Trädgårdsförening skulle skapas för att sprida kunskap om trädgårdsskötsel. Han hedras med en promenad som länkar samman de båda stora gångstråken.
Kommer de nya skyltarna upp inför sommarsäsongen?
– Det törs jag inte lova, men på stiftelsens sammanträde i mars ska jag ta upp frågan och se till att de beställs, säger Mari Hultgren.