I slutet av november jublade krögarna i Linköping.
Julborden, årets matupplevelse nummer 1, hade återvänt till scenen efter en lång ökenvandring i spåren av covid-19 och pandemin.
– Vi är uppe på nivåer som nästan liknar 2019, deklarerade Jonas Alvin, kökschef på Stångs Magasin, i en artikel i Corren.
Vid Wärdshuset i Gamla Linköping var mungiporna uppåt på Marcus Andersson som tog över stället för cirka ett år sedan:
– Många sittningar är fullbokade, men det finns platser kvar. Vi kör fram till 19 december och hoppas att det inte händer något dramatiskt som innebär att vi måste skala ned ytterligare en gång, sa han.
Tyvärr visade det sig att hans farhåga skulle slå in.
I tisdags meddelade regeringen vid en tv-sänd presskonferens att folk ska vara fortsatt försiktiga och undvika att trängsel uppstår sedan smittspridningen av covid-19 tagit fart igen runt om i Europa.
Smällen mot krögarna lät inte vänta på sig.
– Jag fick omkring 800 avbokningar på bara någon dag. Det var som om alla fick panik, säger Marcus Andersson och suckar.
Han fortsätter:
– Jag förstår oron, men det handlar ju inte om några restriktioner. Det har inte ändrats sedan premiären av julmarknaden i Gamla Linköping första advent. Då var det drygt 40 000 besökare här.
Mellan den 19 och 22 december hade Wärdshuset flera julbord som i princip var fullbokade.
Nu har de blåst all världens väg.
– Som det ser ut kommer jag att tvingas stänga efter den 19:e. Och troligtvis öppnar jag inte förrän till våren igen, säger Andersson.
Blir det mycket matsvinn när julborden bokas av?
– Det får vi absolut räkna med. Jag kan också tänka mig att det blir mycket pytt i panna på krogarna efter årsskiftet.
Jonas Alvin, kökschef på Stångs Magasin som siktade på mellan 6 000 och 7 000 julbord, uppger att han just nu svävar mellan hopp och förtvivlan.
– Vissa sittningar har bokats av med upp till 50 procent, säger han och fortsätter:
– Hur många vi kommer att tappa är omöjligt att säga, men det är såklart ett hårt slag för oss och alla andra i branschen.
Skulle läget försämras ytterligare kan regeringen besluta om covidpass för restaurangbesökare för att minska risken för smittspridning.
– Det hade kanske varit bättre att ta till det från början. Då hade alla känt till vad som gällde, funderar Alvin.