Just idag producerar de 30 000 solpanelerna ingen el alls – regndroppar faller på panelerna i stället för solstrålar. Men på en riktig sommardag ska bygget kunna ge en mängd el som motsvarar den årliga hushållselen för 18 villor.
Projektet började för ett och ett halvt år sedan, när Swedbank letade efter någon som kunde bygga en stor solcellsanläggning. Företaget Alight kontaktade Tekniska verken som äger marken bredvid E4:an. Det slutade med att Tekniska verken även gick med som delägare.
Och från deras håll var det aldrig någon tvekan.
– Det är helt i linje med vad vi vill. Det är en viktig del i att nå Linköpings mål att bli koldioxidneutralt, säger Tekniska verkens styrelseordförande Gösta Gustavsson (C).
Solceller dyker upp på fler och fler tak, men även solcellsparkerna i Sverige blir fler. Det är volymen man vill åt, förklarar Mile Elez, som är teknisk direktör på Tekniska verken.
Han berättar att solelen som produceras ska ersätta smutsig el i elnätet. Men på vintrar och gråa dagar som den här produceras ingen el, därför behöver el från solceller kombineras med vind- och vattenkraft och el från kraftvärme.
– All smutsig el kan inte trängas bort av solel, säger Mile Elez.
Han beskriver projektet som ganska riskfritt eftersom Swedbank förbinder sig att köpa all el som produceras 20 år framåt. Dessutom kan marken inte användas för något annat.
Anläggningen sträcker sig över ett område motsvarande 22 fotbollsplaner, utmed E4:an och ner mot Stångån i formen av ett L.
– Jag har åkt förbi med bilen några gånger extra för att kolla, säger Gösta Gustavsson. Vissa har undrat om det är ett hemligt projekt eller något.
I nuläget är parken den största i sitt slag i Sverige, men redan i augusti blir den toppad av en ny solcellspark i Strängnäs. Gösta Gustavsson blir inte ledsen över att bli omsprungen – tvärtom.
– Det är bra om det blir fler parker. Många ser möjligheterna med solel.
På grund av pandemin har byggprocessen blivit lite försenad, men trots allt är parken i drift bara en månad senare än det var tänkt. Från byggbeslut till elproduktion har det tagit drygt sex månader.
– Solceller har ett helt annat regelverk. För att bygga till exempel vindkraftverk måste man få godkänt från miljödomstolen och det kan ta flera år, säger Mile Elez.
Den installerade effekten av parken är 12 MW. Ett års elproduktion räcker till ett års hushållsel för 2300 villor.