Nu är sommarplågan här

De är redan här, våra mest hatade sommarfördärvare. Mördarsniglarna påbörjar sina trädgårdsangrepp. Fästingarna har börjat söka offer för sitt virus och otäcka bakterier.

Foto: JOHAN NILSSON / TT

LINKÖPING2016-04-08 07:30

Sniglarna har inte dött i vinterkylan. Det behövs betydligt bistrare klimat för att det ska begränsa sniglarnas antal.

Visserligen dog de vuxna redan i början av oktober, men då hade de hunnit lägga 400 ägg var. Det är alltså ungdjuren som övervintrar, nedgrävda vid en husgrund, i ett stenröse eller en lövhög. Blir det sedan en regnig och blöt maj så stortrivs de.

Boten? Att klippa dem mitt itu, strö ut snigelgift, använda särskild snigeltejp som de inte kryper över, eller stoppa dem med elstängsel. Kaffesump lär de inte heller gilla.

Fästingarna är ännu elakare och sprider både bakterier och virus. Dock har antalet drabbade av TBE-virus faktiskt minskat. 2010 drabbades 10 östgötar, 2011 hela 18 stycken och 2012 bara 8. 2013 insjuknade 16 östgötar, 2014 var det 8 stycken och förra året 5.

– Det kan vara tillfälligheter som gör att antalet växlar så mycket, eller så är det något i naturen, som vädret, eller hos hjortarna som är värddjur för fästingarna, säger smittskyddsläkare Britt Åkerlind. Dessutom är det ju bara de som har symtom som söker vård, så vi vet ju inte hur många som egentligen blivit smittade.

Än har ingen dött av TBE-virus i Östergötland, enligt Britt Åkerlind.

Om de drabbade har blivit färre, så har de i alla fall blivit mer geografiskt spridda. Först fanns TBE-bärande fästingar bara på Omberg, sedan rapporterades också fall från kustbandet. Nu har smittan dykt upp i Linköping, Kisa, Åtvidaberg och Norrköping.

– Det kan vara svårt att slå fast exakt var patienten har fått fästingsmittan, säger Britt Åkerlind, ofta hittar man ju inte fästingen direkt.

Den som vistas mycket i skog och mark rekommenderas att vaccinera sig mot TBE. Vaccinet är dock inte subventionerat, man får betala vad det kostar (tre doser första året, 350 kronor styck, sedan påfyllnad med några års mellanrum).

För den som ändå drabbas av TBE finns ingen behandling. De flesta blir inte särskilt svårt sjuka, men i värsta fall kan symtom som extrem trötthet och personlighetsförändringar kvarstå.

Den fästingburna sjukdomen borrelia kan man inte vaccinera sig mot. Borrelia är en bakterieinfektion som behandlas med antibiotika. Ungefär 10 000 personer drabbas i Sverige varje år, men oftast ger infektionen bara ett hudutslag som visar sig efter en--fyra veckor.

I vissa fall kan infektionen sprida sig till lederna eller nervsystemet och orsaka bestående inflammationer i hud och leder. Trötthet, huvudvärk, ont i leder, värk i nacken, viktnedgång och tillfällig ansiktsförlamning är vanliga symptom.

Det dröjer i allmänhet minst ett dygn från det att fästingen bitit sig fast tills borreliabakterier sprids, så det lönar sig att regelbundet kolla efter fästingar och ta bort dem så fort som möjligt.

Det gäller förstås på hunden och katten också. Katter drabbas sällan av borrelia, men hundar kan drabbas av borrelia och anaplasma (som bland annat kan ge feber och hosta). Båda behandlas med antibiotika. Det finns dessutom en rad mer eller mindre effektiva förebyggande preparat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om