Nu är skolan igång för terminen

Solsken, musik och glass. Sommaren dröjer sig kvar när höstterminen börjar för Nya Rydsskolans elever på torsdagen. Många har förväntan i blicken. Och några känner pirr i magen.

Styrkor. Här har personalen på skolan skrivit ner vilka de tycker att Nya Rydsskolans styrkor är.

Styrkor. Här har personalen på skolan skrivit ner vilka de tycker att Nya Rydsskolans styrkor är.

Foto: Erik Windolf

Linköping2017-08-17 16:00

Musiken strömmar ut över gräsplätten där elever, personal och anhöriga samlats. Achraf Benachour tar ton och sjunger sin låt "Inga problem", en sång som är populär bland eleverna. De klappar i händerna och sjunger med. När han är klar ombeds han att sjunga den igen, vilket han glatt går med på. Själv gick han på en annan skola men är uppväxt i Ryd. Han lyser upp när han kallas förebild. Artistnamnet är kort och gott "Achraf" och han tror att det är kul för barnen att se någon ung från deras område som skapar musik.

Framträdandet är inte det enda som sker under dagen. Nu startar skolan för terminen.

– Det känns ganska bra men det är lite pirrigt i magen, säger femteklassaren Iqbal Hared. Mest ser hon fram emot att träffa alla kompisar.

Dagen börjar med samling i respektive klassrum. Utomhus blir det musik och sedan glass. Patrik Johansson, vaktmästare på skolan, kommer med "glassvagnen". Efter tio år i byggbranschen har han nu sadlat om och jobbar på Nya Rydsskolan. Bytet är inget han ångrar.

– Det är kul här, man får träffa så mycket olika människor, säger han.

Efter uppträdandet blir det rast innan skoldagen sätter igång på riktigt. Många passar på att prata med kompisarna medan de äter sin glass. Eldin Baunsi och Daniel Shamon ska börja i samma femteklass. Eldin går sin första dag på Nya Rydsskolan i dag. Sedan tidigare känner han Daniel, som gärna visar kompisen runt på sin nya skola.

– Det är viktigt att han trivs och känner sig välkommen, säger Daniel.

Två som är nöjda med terminsstarten är nytillträdda rektorn Caroline Andersson och Lidia Posluk, som jobbat som lärare på skolan i fem år och vid årsskiftet blev biträdande rektor.

– Nu är vi igång igen. Det ger så mycket energi att jobba i skolan, säger Caroline Andersson.

Barnen strömmar in i skolan för att fortsätta dagen. Idag är skoldagen kortare än vanligt och fokus ligger på att träffas och prata om vad som händer framöver. Nu väntar projektet "Läslyftet" och andra nya utmaningar.

– Vi behöver öka språkmedvetenheten. Det är en ingång till annat också, säger rektor Caroline Andersson.

Inga problem. Achraf Benachour framträdde och möttes av jubel och applåder.
Inga problem. Achraf Benachour framträdde och möttes av jubel och applåder.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!