Nu är Nya Rydsskolan redo för eleverna

Renoveringen började 2010. Många turer, mycket ilska och drygt 90 miljoner kronor senare är det nu dags för elever och personal att flytta tillbaka in i Nya Rydsskolan.

Niklas Blomqvist och Johan Larsson i Rydskolan

Niklas Blomqvist och Johan Larsson i Rydskolan

Foto: Peter Jigerstrom

LINKÖPING2014-01-08 06:30

Vårterminen börjar med att de tillfälliga barackerna som ockuperat stor del av skolgården tas bort och all undervisning flyttar tillbaka in i skolan, som nu är topprenoverad.

– Personalen har haft en jobbig tid. Men nu uppfattar jag att de förtroende för att skolhuset ska vara okej, säger Henrik Bohman, utbildningskontorets intendent som varit länken mellan skolans personal och fastighetsägaren Lejonfastigheter.

”Så jävla dåligt”

Corren har under våren och hösten 2013 granskat turerna i renoveringen av Nya Rydsskolan. År 2010 stod det klart att skolan hade stora fukt- och mögelproblem och omfattande renoveringar gjordes. Ändå blev skolan inte frisk.

Corren har i flera artiklar berättat om bristfällig kartläggning av skolans problem vilket ledde till bristfällig renovering, om hur personalens mångåriga klagomål på lokalerna inte dokumenterats och om en styrelse som fattade beslut om att vissa delar av skolan inte skulle ingå i åtgärderna. När felen måste åtgärdas i efterhand drog notan iväg på ytterligare miljoner.

– Så jävla dåligt av oss så det är sanslöst. Där gjorde vi en stor tabbe, sa Rutger Starwing (M), ordförande i Lejonfastighetets styrelse, till Corren.

Vad den exakta slutsumman för Rydsskolan blir kan ännu inte fastslås eftersom vissa små justeringar fortfarande återstår, bland annat mindre anmärkningar på slutbesiktning. Men i december hade notan passerat 90 miljoner kronor.

Nya toaletter

I juni 2013 startade ett intensivt arbete för att en gång för alla få ordning på Nya Rydsskolans skick. Som mest har 70 entreprenörer varit inblandade. Mattor i klassrum har bytts ut, ytterväggar rivits upp och renoverats om, stuprör har isolerats och ett 30-tal nya avvattningsbrunnar har monterats på skolans tak, för att undvika att vatten blir stående och läcker ner i konstruktionen.

Hemkunskapssalar och träslöjdssalar har byggts om, toaletter har bytts ut och innergårdarnas marknivå har sänkts för att undvika kontakt mellan fuktig jord och betongplattan som är botten på skolans golv.

Som första skola i Linköping får Nya Rydsskolans klassrum nya hårda vinylgolv, egentligen avsedda för butiksytor med extrem slitstyrka och ljuddämpande effekt.

Taken har sänkts

– Sådana kan vi komma att lägga in i fler skolor, säger Niclas Blomqvist, Lejonfastigheters projektledare för renoveringen.

Klassrummens tak har också sänkts 50 centimeter och försetts med ljuddämpande plattor.

Johan Larsson vid Lejonfastigheter, som varit projektansvarig för renoveringen, säger till Corren att en del av de pengar som skulle ha använts i underhåll av skolan de kommande åren nu har investerats i förväg.

– Så vi bör kunna ha underhållsfritt i ett antal år framöver nu, säger han.

Nu kommer Lejonfastigheter att ha uppföljningsmöten med skolans personal varje månad i ett år för att snabbt fånga upp eventuella problem med skolmiljön. Vintern 2014 genomförs en stor undersökning bland personalen för att kartlägga hälsotillstånd och hur de uppfattar sin arbetsmiljö.

Nya rutiner

– Efter händelserna på Rydsskolan har vi tagit fram en rutin för hur vi ska följa upp och dokumentera allt, säger Johan Larsson.

Lejonfastigheter har också skaffat sig nya rutiner för hur problemen på skadade skolfastigheter i framtiden ska inventeras innan renoveringar påbörjas.

Fotnot. Skolans personal har valt att inte kommentera renoveringen i Corren förrän de klarat av inflyttningen och vårterminen kommit igång.

jenny.eriksen@corren.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om