"I skick som nytt" kanske är fel uttryck att använda när det gäller förvandlingen den gamla 1800-talsgården vid Lasarettsbacken genomgått i vår och sommar.
Syftet med renoveringen har nämligen inte bara varit att förse husen med moderniteter som el, vatten och värme utan också att återskapa mycket av gårdens ursprungliga utseende.
Simon Helmér, vd för Stångåstadens dotterbolag Kulturfastigheter som i vintras tog över ansvaret för Backaberg från kommunen, berömmer resultatet.
– Det går knappt att se vad som är nytt och vad som är gammalt. Man skulle vilja flytta in här ...
Projektledaren Jeanette Pihl är också nöjd.
– Innan vi började var jag tveksam till att vi skulle kunna klara att bevara så pass mycket som vi faktiskt har gjort.
Slutnotan uppges landa inom de budgeterade nio miljoner kronorna. Och under torsdagen, ska arbetet med annexet vara avslutat.
– Då får hyresgästen nyckeln även dit. Huvudbyggnaden fick de tillträde till redan 1 juli, säger Helmér.
Den hyresgäst som kommer att hålla till i Backaberg är Samordningsförbundet Centrala Östergötland. Tanken är att erbjuda sjukskrivna en väg tillbaka till arbetslivet genom att bland annat jobba med att återställa Backabergs trädgård.
I en kulturmiljöutredning från 2018 pekades trapphuset i huvudbyggnaden ut som extra värdefullt att bevara. Där har snickare, dekorationsmålare och andra hantverkare, i nära samarbete med Jeanette Pihl, jobbat hårt för att bevara originaldetaljer och återskapa färger och mönster på väggarna.
– Utifrån hur det såg ut där innan är jag särskilt nöjd med resultatet där, säger Pihl.
Backaberg har varit rivningshotat de senaste 70 åren och allt i husen har inte gått att rädda.
I annexet var exempelvis det gamla trägolvet i för dåligt skick. Men inget ont som inte har något gott med sig.
– Det gjorde att vi kunde installera golvvärme under de nya golvplankorna och slapp radiatorer på väggarna, säger Jeanette Pihl.
Det mesta av den nya tekniken är dold bakom gamla dörrar och väggar. I annexets kök finns exempelvis kyl, frys och mikrovågsugnar bakom de gamla skåpsluckorna. Även ytterdörrarna till både annex och huvudbyggnad är original. För att hålla kylan ute har dock nya innerdörrar satts upp.
Och de eltrådar som löper i luften mellan huvudbyggnad och annex finns där enbart för syns skull.
– Lösningen med en undercentral i ekonomibyggnaden är också en detalj vi är väldigt nöjda med, säger Jeanette Pihl.