Innovation week är en del i East Swedens arbete för att stärka Östergötlands innovation och entreprenörskap. Under veckan har man kunnat ta del av föreläsningar och möten runt om i länet. Veckans slogan är att framtiden är nu.
Under torsdagen lades det fokus på hur världen och marknaden påverkas av kriser. De senaste åren har kriser som Coronapandemin, klimatkrisen och kriget i Ukraina bytt av varandra. Men det är i kris vi skärper till oss och utvecklas snabbare än någonsin, menade föreläsarna Per Schlingmann och Kjell A. Nordström. Tillsammans har de skrivit boken Momentum som handlar om vad kriser kan förändra.
– Nu är tiden inne för förändring. Människor och företag är öppna och villiga. Våga fatta beslut. Våga fatta många små beslut och tänk i scenarion, säger Per Schlingmann.
– Underskatta aldrig kraften av en idé, säger Kjell A. Nordström.
Speciellt eftersom det är idéer som leder till nya innovationer som i sin tur styr marknaden, framför de båda föreläsarna.
– Ta bilar som ett exempel. Volvo började med att göra säkrare bilar och startade en global tävlan kring vilka som gör den säkraste bilen. Idag är det inte mycket som skiljer bilar åt när det kommer till säkerhet. En ny standard har satts, och detsamma håller nu på att ske med hållbara bilar, säger Kjell A.Nordström.
En del anser att vi behöver bromsa vår konsumtion för att lösa klimatkrisen. Kjell A. Nordström anser att lösningen istället är att investera i ny och hållbar teknik.
– Nu har vi 30 år på oss att bygga om allt så det blir hållbart. Inte för att vi vill, utan för att vi måste.
Författarna menar att en förändring som kan väntas är att världens städer kommer att bli mindre och delas upp i block. I det här resonemanget spelade pandemin en stor roll.
– Städer kommer att decentraliseras, säger Per Schlingmann.
Decentraliseras på det viset att du ska kunna ta dig till caféer, arbete, naturupplevelse, fritidsaktiviteter, allt inom 15 minuters gång eller cykelväg var du än bor i staden. Stadsmänniskor har börjat inspireras av landsbygdens värderingar och i och med det kommer stadens struktur att förändras.
– Stadskärnan kommer att bli som vilken stadsdel som helst, säger Per Schlingmann.
Många arbetsplatser decentraliserades även dem under pandemin. Alla som kunde jobbade hemifrån, vilket lyfte frågan om datasäkerhet till en ny nivå.
– Sverige är ett högtillitssamhälle, vi litar på myndigheter och varandra generellt sett. Inställningen till ny teknik i Sverige är "rulla in det bara", säger Kjell A. Nordström medan han lyfter upp armarna och vinkar in med händerna.
Och tillit är bra, till en viss gräns. Iallafall när det kommer till integritet och dataskydd, vilket är viktigt i den digitaliserade värld vi idag lever i. Därför valde East Sweden och Innovation week att i år lägga extra fokus på just digitalisering och dataskydd. Två ämnen som behöver samspela.
– Cybersäkerhet är en fråga som har kommit att bli än mer aktuell än vad den varit på länge. Inte minst på grund av världsläget. Man ser att företag och offentliga aktörer står inför större utmaningar idag än vad man gjorde tidigare, säger Fredrik Larsson, kommunikationschef på Linköping Science park.
– Vad du än arbetar med används digitala uppkopplade system på olika sätt och säkerheten kring dem är helt avgörande, avslutar han.