Videon är inte längre tillgänglig
– Nej, hela verksamheten var egentligen ett ekonomiskt fiasko och byråkratin kring alkohol är helt otrolig, säger Åke Wester.
Alkoholhaltiga drycker kan bara säljas genom Systembolaget. Åke Wester får leverera till de tre butiker som ligger närmast, alltså till bolagen i Linköping. Dessutom ingår hans nio vinsorter i beställningssortimentet.
Hans hopp har stått till att gårdsförsäljning skulle bli tillåten. Den möjligheten försvann dock för ett par år sedan.
– Så gick det med den stora satsningen på att satsa småskaligt och få en levande landsbygd.
Det låter dystert, men Åke Wester är inte bitter.
– Jag har ägnat mig åt vinproduktionen helt frivilligt, säger han. Andra spelar golf, min hobby var att odla vin. Dyrt, men ett äventyr och en utmaning.
Han har odlat hela livet. Föräldrarna hade handelsträdgård i Adamstorp i Ljungsbro sedan mitten av 1930-talet och var de största grönsaksleverantörerna i trakten. 60-70 butiker i Linköping fick färska grönsaker ett par gånger i veckan och så tillkom torghandeln.
Åke föddes in i yrket.
– Jag är 76 år nu, och jag har minst 70 års erfarenhet av växthus, säger han och skrattar. Svårslaget, eller hur?
Från början odlade föräldrarna alla möjliga sorters grönsaker men så småningom specialiserades verksamheten på blomkål och huvudsallat. När Östgöta trädgårdshall bildades kunde leveranserna förenklas.
– Pappa köpte Härna 1954. Här fanns fantastiskt bra jord och vatten från Roxen. Vi drev båda gårdarna tillsammans först. Så småningom tog jag över Härna allt mer. Jag levererade mycket till Stockholm. På den tiden lastade vi för hand – ett par tusen lådor blomkål varje kväll....
Efter hand utvecklades sallatsodlingen. Åke Wester byggde växthus för att varje år dra upp fem miljoner sallatsplantor att plantera på friland. Under säsongen jobbade 30-40 anställda i odlingarna. Isbergssallad var alldeles nytt i Sverige, och Åke kunde leverera färskare varor till stockholmarna än skåningarna klarade.
– Konkurrensen hårdnade när kylbilarna kom. Vi hade sugit ut jorden fullständigt under över 40 års odlande. Jag blev också äldre. Det var tid att lägga av.
Åke Wester sålde all utrustning på auktion och tog sitt livs första rejäla semester. Den pågick i ett helt år.
– Sedan stod jag där med mina tomma växthus. Vad gör man då? Jag började odla jordgubbar.
Det gjorde han i fem år, men det var kort säsong och stressigt och ingen lysande affärsidé.
– Det var då jag satte vinstockarna.
En producent i Flen gjorde vinet de första åren, därefter en i Västerås, och så en i Linköping.
– Men det blev aldrig riktigt flyt i verksamheten. Små kvaniteter, små serier, och så all den här byråkratin, suckar Åke Wester. Det här är fel bransch för mig som är allergisk mot byråkrater.
Han kallar sig själv för odlingsnarkoman, och det betyder förstås att 5 000 kvadratmeter växthus inte kommer att stå tomma. Druvor av nya sorter ska växa här, ekologiska och närodlade ätdruvor.
– Det kan bli fem ton om året, säger Åke Wester. En helt ny möjlighet.