Nu är det hög tid för de röda bären

Alla vägar bär till – jordgubbarna. Nu är det hög tid att kröka rygg för godsakerna. Självplocksäsongen är här.

Amanda Hytting, Rebecka Wahlgren och Johanna Molander provsmakar de röda och söta bären.

Amanda Hytting, Rebecka Wahlgren och Johanna Molander provsmakar de röda och söta bären.

Foto: Pelle Johansson

Linköping2017-06-27 17:30

De röda bären som efterfrågas särskilt till midsommar är, som allt annat som växer fram ur jordytan, beroende av bra väder.

Men här skiljer det sig åt en aning.

Grödor på en åker kräver en sorts väder.

Blommor en annan.

– Jordgubbar gillar blandat bäst. Regn på natten och sol på dagen med omkring 20 grader varmt, säger Lennart Hammarlund på Tift Södergård 1 mellan Skäggetorp och Malmslätt.

Här finns tre hektar med sex olika sorters bär.

Först ut är Zephyr som enligt Hammarlund är söt och syrlig.

– Om någon vecka är det dags för Polka och Korona. De skiljer sig åt en del i smaken, men är båda väldigt goda

Självplocken på gården har funnits i 26 år och i år gick startskottet på självaste midsommarafton.

– Vi hade öppet i några timmar, men det är den här veckan vi kör igång på riktigt allvar, förklarar Lennart.

Kompisarna Amanda Hytting, Johanna Molander och Rebecka Wahlgren fyllde snabbt varsin plastlåda under ett besök bland fårorna där de röda bären mognar i olika takt.

– Det är första gången jag är här, berättar Johanna. Redan när jag vaknade kände jag att jag var supertaggad.

Trion erkände utan att blinka att de hade provsmakat en del.

– Jag tror faktiskt att odlarna har med det i beräkningen, sa Amanda och skrattade.

En bit längre bort hade familjen Andreasson från Askeby parkerat sig.

Mamma Susanne och pappa Johan fick hjälp av barnen Sigrid, 8, Torsten, 5 och Gusten, 2, med att fylla hinkarna.

– Vi brukar göra en resa hit varje sommar. Det är en kul grej för alla, sa Susanne.

Betyget för de röda bären levererade Sigrid med två ord:

– Goda. Toppengoda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!