– Många tror redan i dag att det är cykelvägar överallt i parken. Men så har det inte varit. Just cykling i Trädgårdsföreningen har varit ett diskussionsämne under hela 1900-talet och fram tills nu, säger Mari Hultgren (S), ordförande i Stiftelsen Linköpings trädgårdsförenings park.
Kommunen har i samråd med stiftelsen och polismyndigheten kommit fram till en lösning där man gör gångbanorna i parken till gångfartsbanor, eller gågator. Motorfordon är helt förbjudet och cykling ska ske på gåendes villkor. Det betyder i princip att maxfarten för cyklisterna blir gångfart, alltså cirka fem–sju kilometer i timmen.
– Vi har haft problem med att många cyklar i hög fart genom parken bland små barn och andra som rör sig där. Vi vill att parken ska vara en plats för allmän rekreation, lugn och ro, säger Mari Hultgren.
Cyklister som har bråttom hänvisas till Sandbäcksgatan/Klostergatan eller Djurgårdsgatan i stället.
Samtidigt inser de att folk faktiskt cyklar igenom parken och att ett totalförbud inte fungerar.
– Därför tror vi att det här är en bra lösning för att få ned hastigheterna. Vi hoppas nu på att god skyltning och mycket information till cyklisterna ska hjälpa.
Och om det inte hjälper?– Då får vi hitta andra lösningar, och kanske ta hjälp av lagen långa arm, säger Mari Hultgren.
På minst en ganska avgörande plats kommer cykelförbudet fortsätta att gälla. Det är vid entrén, med grinden, från US-området:
– Det är en vistelseyta. Där kommer vi att ha gångbana med sittplatser. När man har passerat biodlareföreningen så kan man börja cykla igen, säger trafikingenjören Mikael Strindemo.