Förra veckan var det dags för Ramona Cseh, Sofia Wallerfors, Karin Heggby och Aleksandra Oppenlander att få sina diplom och stolt kunna titulera sig som seniorexperter. En och en fick de gå fram och hämta sitt diplom och efteråt firades det med visning av en kortfilm de medverkat i.
– Jag är stolt. Tycker vi måste fortsätta jobba för oss med IF, säger Karin Heggby.
Under två år har de gått utbildningen i projektet Gott liv som äldre för personer från 50 år och uppåt med lindriga intellektuella funktionsnedsättningar med lokala FUB och Studieförbundet Vuxenskolan. I utbildningen har de fått diskutera om hur det är att åldras med IF och vad som sker efter pensionen. De har även gjort studiebesök, träffat politiker och beslutsfattare i kommunen för att diskutera frågor kring IF.
Andelen äldre med IF växer och behovet av kunskap är stort hos organisationer, kommuner och beslutsfattare. Genom hjälp av personer med IF tar projektet reda på vad de själva tänker kring livet som äldre, för att sedan jämföra det med vad omgivningen tänker och erbjuder. Deltagarna får även lära sig hur de själva kan arbeta vidare med äldrefrågor.
– Vi har fått lära oss om våra rättigheter och det är viktigt att veta om, säger Aleksandra Oppenlander.
Projektet vill öka kunskapen om bra boende och aktiviteter för äldre med IF. De nyexaminerade seniorexperterna och deras ledare är överens om betydelsen med bra planering och metodstöd vid flytt till nytt boende och att det finns äldreboende för äldre med IF. Även möjligheten i att kunna få bo som man vill och samtidigt få det stöd man behöver.
– Det handlar om att må bra helt enkelt, säger Elisabeth Ingvarsson.
Tillsammans vill seniorexperterna göra sin röst hörd genom att utbilda andra om situationen för äldre med IF. Med sin seniorexpertis siktar de på att bli anlitade av kommuner och organisationer särskilt i frågor kring åldrande och IF, men även andra frågor kring IF som gäller andra åldersgrupper.
Projektet har utbildat äldre med IF i fyra olika kommuner. Vidare kommer seniorexperterna att användas som referensgrupper i projektet Mötas och må bra som just nu väntar på att bli beviljat.
– Projektet Mötas och må bra handlar om att skapa nya träffpunkter och sätt att mötas och kommer beröra fysisk och psykisk hälsa, säger Kia Mundebo.