Nu är Black Hawk redo för Afghanistan

Amerikanska helikoptern Black Hawk är en stridsmaskin som får fredliga och sjukvårdande arbetsuppgifter i Afghanistan.

LINKÃÖPING 20130228
Försvaret visar upp sina nya Black Hawk 16 helikopter på flygflottiljen i Linköping. Fyra Black Hawk 16 sänds i dagarna till  Afghanistan för tjänstgöring från första April. Helikoptrarna är ambulansutrustade för att inom en kvart kunna vara i luften för att hämta skadade.
Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX / Kod 10080

LINKÃÖPING 20130228 Försvaret visar upp sina nya Black Hawk 16 helikopter på flygflottiljen i Linköping. Fyra Black Hawk 16 sänds i dagarna till Afghanistan för tjänstgöring från första April. Helikoptrarna är ambulansutrustade för att inom en kvart kunna vara i luften för att hämta skadade. Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX / Kod 10080

Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

LINKÖPING2013-02-28 14:57

– Det är helt enkelt en militär ambulans som ska operera i en hotmiljö. Vi åker till en öken med extremt mycket sand och damm.

Det konstaterar flygchef Mikael Wikh som berättar att de fyra helikoptrarna görs i ordning för transport med flyg till den internationella flygbasen Camp Marmal i norra Afghanistan.

Byter ut helikoptrar

Där ska ett 40-tal piloter, tekniker, sjukvårdspersonal och annan personal från Malmen tjänstgöra under ett par år.

Därmed byts de två äldre och mindre moderna ambulanshelikoptrarna med modellnummer 10 ut mot fyra nyinköpta helikopter 16. De heter på militäramerikanska UH-60M Black Hawk.

Beredskap i skiftgång

Som en del i det internationella samfundets insatser får den utökade svenska styrkan nya arbetsuppgifter som de sluttränats för. Tidsschemat är i princip skiftarbete i tre dygnslånga pass.

– Vi har 15 minuter på oss att komma upp i luften. Från den första maj ska vi kunna lösa våra uppgifter fullt ut, konstaterar skvadronchef Lars Eklind som blir förbandets chef på Marmal och beskriver de tre uppgifterna:

* Sköta snabba och akuta sjuktransporter av skadade till basens fältsjukhus, utföra patienttransporter av icke akut karaktär samt frakta materiel och personal.

Hur ofta kommer ni att flyga som sjuktransport?

– Svårt att spekulera i men i stort något uppdrag per vecka, säger bataljonschef Ulf Landgren och betonar att det är fler länder som delar på uppgifterna.

Varför just Black hawk?

– Våra politiker ville ha ett beprövat, färdigutvecklat och komplett system som fungerar här och nu vilket Blackhawk gör. Vi köpte också en hyllvara utan några specifikt nationella krav, förklarar Mikael Wikh.

Världsbäst till start

Beställningen gjordes hösten 2010. Utbildningen startade sommaren 2011. Första flygningen i januari 2012 och i april 2013 gäller tjänst i Afghanistan.

– Vi har världsrekordet. Jag vet ingen annan nation som så snabbt har tagit Blackhawk från beställning till operativ insats, säger Mikael Wikh.

Saknar 162 anställda

Helikopterflottiljen bildades 1988 och har ett behov av 632 anställda för att vara fullt bemannat med soldater, befäl och specialister av olika slag.

– Men vi saknar personal och önskar att fler söker sig hit. Vi har en 25-procentig brist på piloter och tekniker, konstaterar Ulf Landgren som räknar in 470 anställda på flottiljen.

Korta förkortningar

Helikopterenheten som arbetar i Afghanistan går under namnet SAE ISAF UH-60.

* SAE står för Swedish Air Element.

* ISAF betyder International Security Assistance Force och består av trupper från olika länder.

* UH-60M är USA:s namn på helikoptern som på svenska blir helikopter (HKP) 16.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om