Nu ändras bänkskyltarna på resecentrum

Jernhusens drive för att få bort hemlösa från resecentrum i Linköping har blivit ett samtalsämne i hela Sverige. Efter kritiken gör nu företaget om skyltarna.

Foto: Peter Jigerström

Linköping2014-11-07 13:02

Under veckan har historien om hur tiggare avhysts från resecentrum i Linköping blivit en snackis i hela landet, och tongångarna har stundtals varit hårda mot fastighetsägaren Jernhusen.

En som reagerat är juristen Jakob Heidbrink, Sveriges ledande forskare i infrastrukturrätt. Stationshuset är att betrakta som allmän plats, och då räknas det inte som olaga intrång att vistas där. Därmed finns det inget stöd i vare sig brottsbalken eller ordningslagen för att fysiskt avhysa någon, så länge den inte stör ordningen. Enligt en prejudicerande dom i Högsta domstolen från 1995 framgår att en butiksägare inte ens har rätt att avvisa eller portförbjuda en känd snattare från sina lokaler.

– Man kan inte hävda att sitta stilla på en bänk och läsa en gratistidning eller stirra rakt framför sig utgör någon form av ordningsstörning, säger han.

Skyltarna i sig är dock inte olagliga, enligt honom.

– Om Jernhusen menar allvar och avhyser folk fysiskt är det olagligt, men om det bara är ett försök att använda det sociala trycket finns det inga problem med det.

På Jernhusen anser de sig missförstådda.

– Vi har aldrig sagt att vi kastar ut hemlösa från stationen. Vi har bara sagt att våra sittbänkar ska vara tillgängliga för resenärerna och att det är en tågstation i första hand, säger säkerhetschefen Leif Svensson.

Har det varit aktuellt att avhysa någon fysiskt?

– Aldrig. Och de flesta respekterar det här. Om någon är störande enligt ordningslagen kan ordningsvakterna tillkalla polis.

Nu ska skyltarna formuleras om, enligt Leif Svensson.

– Texten är inte helt optimal.

Vad ska det stå i stället?

– Vi har inte bestämt hur vi ska skriva, men vi ska tydliggöra i trivselreglerna att bänkarna i första hand är till för resenärerna, men att alla är välkomna att sitta. Så skyltfrågan kan vi glömma nu.

Vissa har dragit paralleller till bänkarna för endast vita under apartheidtiden. Hur känns det?

– Jag har väldigt svårt att förstå det. Vi vill bara att de som väntar på tåg ska få sitta på bänkar och använda fräscha toaletter. Tvärtom samarbetar vi ju med kommunen och Stadsmissionen för att hjälpa de hemlösa. Och vi har fått väldigt mycket positiv respons också. Många tycker att det är jättebra och att de har fått en tryggare station.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!