Björn Grip vid Linköpings universitet analyserar i en ny avhandling dödligheten i de båda städerna, relaterad till arbetsmarknadens utveckling och den ekonomiska och politiska situationen. Studien omfattar perioden 1952-2006 och åldersgruppen 50-74 år.
Men det finns variationer i studien. Under 1970-talet minskade dödligheten snabbare i Norrköping än i Linköping. En teori är att när textilindustrin lades ner, utsattes inte längre många kvinnor för tunga och slitsamma jobb vilket kan ha förbättrat hälsoläget.
Men redan tio år senare återkommer mönstret. Ända in i början på 2000-talet visar Grips studie att överdödligheten i hjärtsjukdomar ligger på cirka 50 procent i Norrköping.
Han har intervjuat både patienter och aktörer inom kommun och landsting under sin granskning. Det som framkommit som möjliga orsaker är att Norrköpig, till skillnad mot Linköping, brottats med stagnation, svag tillväxt och en högre arbetslöshet, jämfört med en kommun där det finns en mer varierad arbetsmarknad, högre medelinkomster- och utbildningsnivå.
Även om dödligheten i hjärtsjukdomar minskat i Sverige tack vare bättre medicinsk behandling och minskad rökning, är risken att dö i en hjärtsjukdom fortfarande dubbelt så stor för en lågutbildad person jämfört med en högutbildad.