De senaste 16 åren har det funnits en lokal spetsutbildning på Berzeliusskolans naturvetenskapsprogram. Nu har Skolverket beviljat starten av en riksrekryterande utbildning.
– Skolans mål är att låta alla elever utvecklas så långt det är möjligt, säger Karin Granbom Ellison (L) som är bildningsnämndens ordförande. Det gäller även elever som har speciella förmågor, som matte, och vi är stolta över att kunna erbjuda den här möjligheten.
Berzeliusskolan har totalt ett 30-tal lärare som undervisar i matte och olika naturvetenskapliga ämnen.
– Att det är så många är en pedagogisk förmån, säger Marcus Lindén som är rektor på naturvetenskapsprogrammet. Det ger förutsättningar för engagemang och utbyte bland kollegorna.
Detta gynnar ALLA elever på Berzan, understryker Magnus Johansson som är enhetschef.
– Det skapar både förebilder och en sorts överspillningseffekt, säger han. Alla våra elever i grundskolan klarar matten skapligt bra. 97 procent kommer in på gymnasiet.
Spetsutbildningen startar nästa höst med max 30 elever per år. Det blir specialiseringskurser i problemlösning och högre mattekurser. Som individuella val erbjuds programmering 1 och ytterligare en problemlösningskurs.
– Dessutom ska gymnasiearbetet kunna ha matteinriktning med handledning av personal från universitetet, säger Niklas Gyulai som är en av de lärare som deltagit i planeringen av spetsutbildningen.
Han, liksom kollegan Andrew Brown, är oerhört entusiastiska inför de kommande möjligheterna.
– Ofta har elever som är intresserade av matte och problemlösning fått höra att "det där får vänta till universitetet" när de har kommit med riktigt avancerade problem, säger Niklas Gyulai. Nu, med datorers hjälp och med hjälp av kontakter med universitet kan vi lösa de här problemen, de riktigt roliga!
Och jo, han tvekar inte att kalla dem för "nördproblem".
– Nördfaktorn finns absolut synlig här, säger han, eleverna vill VERKLIGEN förstås. Svarta hål. Hur en hårt skruvad frispark från ett youtubeklipp kan räknas ut och beskrivas på skärmen. Såna saker.
På Berzeliusskolan finns redan en spetsutbildning på grundskolenivå. Där har eleverna möjlighet att läsa in gymnasiekurser redan på högstadiet. På gymnasiet kan de sedan läsa in universitetskurser.
De behöver inte vara superduktiga i matte från början, understryker Magnus Johansson.
– Absolut inte! De ska ju inte vara färdiga! Med nyfikenhet och intresse kan man komma hur långt som helst. Visst kan nästa nobelpristagare komma från Linköping!