Nordens snabbaste dator finns i Linköping

Nationellt superdatorcentrum (NSC) i Linköping firar 30 år. Jubileet firas bland annat med att inviga Tetralith – Nordens för närvarande snabbaste och mest kraftfulla superdator.

16 ton batterier finns till hands för att driva verksamheten i NSC:s superdator-hall.

16 ton batterier finns till hands för att driva verksamheten i NSC:s superdator-hall.

Foto:

Linköping2019-02-01 20:01

– Den är nog ungefär 20 000-30 000 gånger snabbare än en vanlig laptop, säger Niclas Andersson, teknisk chef på NSC.

De 2016 servrarna som utgör Tetralith står staplade på varandra i kylskåpshöga rader med blinkande lampor och starkt brummande ljud från fläktarna. Fläktarna behövs för att kyla ned mekaniken, och trots fläktarna känns det som att stå framför en hårfön.

Tetralith är kronan på verket bland de fem nya superdatorer i "Tetra-arkitekturen" som installerades på NSC i fjol. De är de nyaste i en lång rad superdatorer som har huserat på NSC under de senaste 30 åren.

Den första superdatorn som NSC själva köpte in, begagnat år 1989, hette Cray X/MP-48 och kostade mellan 60-70 miljoner kronor.

– Den var en jättesnabb maskin på den tiden, snabbare än allt du kunde hitta i Sverige. Men idag springer nästan vilken mobiltelefon som helst ifrån den. Det vi installerade i fjol, Tetra-arkitekturen, är ungefär fem miljoner gånger snabbare.

Cray X/MP-48 har sedan efter lång och trogen tjänst fått agera soffa i LiU:s lobby. Istället är det Nordens snabbaste dator – Tetralith som är nya stjärnan. Datorns främsta användningsområde är "problemlösning" inom forskningsvärlden.

– Du ska vara ganska driven för att använda såna här datorer. Det är inte riktigt klippa och klistra. Du behöver lite utbildning, säger Niclas Andersson.

Och vad används Tetralith inom sedan?

– Allt möjligt. Det kan vara materialvetenskap, flödesdynamik, klimat. Ju större dator desto större problem kan du lösa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om