"Nollningen har spårat ur"

Nu reagerar Röda Korset mot gymnasiernas nollningar i Linköping.

070824 Linköping
Nollning vid Stångebrofältet.
Bild Jeppe Gustafsson

070824 Linköping Nollning vid Stångebrofältet. Bild Jeppe Gustafsson

Foto:

LINKÖPING2012-05-18 06:30

- Trakasserier som spårat ur, säger ordförande Daniel Gardelin Zambon, som anser att kommunen pratar mycket men agerar för svagt i frågan.

Efter förra årets nollningsskandaler beslöt sig Röda Korsets ungdomsförbund för att agera. Droppen kom när styrelsen, som en kväll åt middag på Stora torgets uteserveringar, blev vittnen till hur nyblivna gymnasieettor befalldes att lägga sig på knä på marken och krypande slicka asfalten, hela vägen från Stora torget till Trädgårdsföreningen.

- Det där var trakasserier och förnedring men ingen runt omkring ingrep och sa åt de äldre eleverna som skötte nollningen att det där inte var okej, säger Daniel Gambelin Zambon.

Linköping är värre

Han menar att Linköping märker ut sig med urspårade nollningsprocedurer vid gymnasieskolorna som inte förekommer i andra städer. Gymnasieskolornas ledningar säger att de inte kan rå över vad eleverna gör efter skoltid. De smiter från ansvar, menar ungdomsförbundets ordförande.

- De har ett ansvar, eftersom eleverna ska börja i deras skolor, säger han.

Samverkan

Röda Korset har nu bjudit in 25 organisationer och föreningar till dialog om hur de positiva delarna av nollningen, som laganda, kamratskap och gruppsammanhållning kan framhävas och avarterna kan utrotas.

I onsdags satt representanter för Röda Korsets ungdomsförbund i möte med Unga Kris, IOGT-NTO, kommunens ungdomsombud och företrädare för Ungdomens nykterhetsförbund och SSU för att diskutera frågan. Fler organisationer, bland andra Tjejjouren och RFSL, vill delta i arbetet och bildningsnämnden i Linköpings kommun, med politiskt ansvar för gymnasieskolan, intresserar sig för aktionen.

Robin Hallberg, som företrädde Unga Kris på dialogmötet, konstaterade att han själv inte deltagit i nollning men tittat på då vänner blivit "nollade" och sett att grupptrycket och maktutövningen från de äldre eleverna får många nyblivna ettor att göra saker de under andra omständigheter aldrig skulle göra.

"Liknar gäng"

- Jag ser likheter med hur kriminella gäng beter sig när de får andra att sänka sig själva, ge upp sina egna värderingar och falla för grupptryck, säger han.

Att många ungdomar dricker sig fulla under nollningskvällarna bidrar till att vissa aktiviteter spårar ur. Alkohol ingår som en självklarhet för många ungdomar, beskriver Robin Hallberg.

- Det börjar snackas flera månader i förväg om vilka leverantörer som ska langa alkoholen, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om