Handkirurgen och allmänläkaren Anna-Carin Lundin i Linköping har en vän och kollega i Nepal, den 30-åriga barnkirurgen Shilu Shrestha.
– Så fort jag fick höra om jordskalvet i Nepal så försökte jag nå Shilu, men det dröjde flera dagar innan hon hade möjlighet att svara. Hon hade överlevt skalvet, men berättade om väldigt svåra förhållanden på det sjukhus i Kathmandu där hon arbetar.
I ett mejl till Anna-Carin Lundin berättar Shilu Shrestha:
"Första dagen var det bara kaos. Men sjukhuschefen samlade ihop oss och organiserade arbetet så att vi kallade in all tänkbar personal och prioriterade bland de kirurgiska insatserna. De första dagarna vågade vi inte operera inomhus för vi var så rädda för efterskalv. Narkosläkarna ordnade så att vi kunde operera på parkeringsplatsen utanför sjukhuset, med skärmar runt om. Det gick bra ända tills det började regna på natten!
Det var så fruktansvärt tungt, Anna! Många i personalen hade själva mist anhöriga, de jobbade och grät. Det var samma sak med patienterna, de var både fysiskt och psykiskt traumatiserade. Arbetsbelastningen var enorm!"
Anna-Carin Lundin var beredd att åka dit och hjälpa till.
– Läkarna i Nepal är vana vid att arbeta väldigt mycket och klagar inte i första taget. Men när Shilu återkom i flera mejl och skrev saker som "det är så svårt att se allt lidande, jag känner mig så otillräcklig" så förstod jag hur enormt tufft de har det, berättar Anna-Carin Lundin.
Men det visade sig snart att det inte var bristen på läkare som var det stora problemet, utan sjukhusens brist på pengar. Shilu Shrestha arbetar på ett barnsjukhus, Hospital and Rehabilitation Center for Disabled Children, som drivs helt hållet med pengar från välgörenhetsorganisationer. Även i normala fall har de mycket knappa resurser.
Efter jordskalvet har de behandlat omkring 400 patienter som också har fått mat. Dessutom har man tagit hand om hundratals patienter på sju små mobila vårdcentraler som man satt upp i avlägsna byar ute i landet. Det har kört sjukhusets ekonomi i botten och nu har de inte pengar till vare sig mat eller sjukvårdsmaterial.
Därför har läkarkollegor i olika länder startat en insamling för sjukhuset, och en av dem som har engagerat sig är Anna-Carin Lundin.
– Jag ringer och mejlar till alla jag känner och det har faktiskt gått bra. Sjukhuset har fått in omkring 60 000 kronor från företag, församlingar och landstingsanställda här i Linköping, säger Anna-Carin Lundin.
013-280234
johan.sievers@corren.se
Vill du stötta sjukhuset i Nepal? Insamlingen pågår här:
https://www.crowdrise.com/hospitalrehabilitationcenterforchildreninnepalearthquakefund/fundraiser/hollyleshikar