Borg: "Central station avgörande för Linköping"

Det är dags för ett andra samråd om hur Ostlänken ska gå genom Linköping. Trafikverket presenterar inte mindre än nio olika förslag.

"Det finns en bred politisk enighet om att för Linköpings utveckling är det avgörande att ha ett centralt stationsläge", säger kommunstyrelsens ordförande Niklas Borg (M).

"Det finns en bred politisk enighet om att för Linköpings utveckling är det avgörande att ha ett centralt stationsläge", säger kommunstyrelsens ordförande Niklas Borg (M).

Foto: Johnny Gustavsson/Trafikverket

Linköping2020-05-25 20:08

Det är ännu oklart om hur Ostlänken ska dras mellan Norrköping och Linköping och när den etappen ska börja byggas. Och dragningen genom – eller förbi – Linköping är en fråga som stötts och blötts länge men som ännu inte avgjorts.  

Mellan 25 maj och 14 juni bjuder Trafikverket in till samråd om sträckan genom Linköpings tätort. Samrådet, där allmänheten kan lämna synpunkter, sker digitalt.

Vad är det då Linköpingsborna kan tycka till om? Jo, Trafikverket lämnar inte mindre än nio alternativ. I dessa finns tre olika huvudlinjer när det gäller placeringen av en ny centralstation i Linköping. Dessa är "centralt över mark", "centralt under jord" eller "externt".

Från Linköpings kommuns sida är ett resecentrum utanför staden ett mardrömsalternativ.

– Det finns en bred politisk enighet om att för Linköpings utveckling är det avgörande att ha ett centralt stationsläge, säger kommunstyrelsens ordförande Niklas Borg (M). 

I ett av Trafikverkets förslag till station i centralt läge placeras denna på Stångebroområdet och tågen kommer då in i Linköping via delsträckan Bäckeby-Tallboda norr om Linköpings flygplats. I detta förslag krävs en ny bro i området väster om Bergsvägen för att koppla ihop Ostlänken med Södra stambanan.

I två andra förslag förläggs en ny station vid Steninge  (vid rangerbangården nära Steningeviadukten) mellan Stångån och Bergsvägen. Det som skiljer dessa förslag åt är hur tågen tar sig in i Linköping – antingen söder om Tallboda eller via ett område nära E4. 

Steninge-alternativen har kommit upp på bordet i ett ganska sent skede. Niklas Borg är inte överförtjust.

– Min spontana reaktion är att det inte ser ut att vara ett bättre alternativ än en station på Stångebro, som är det vi förordar.

Ett annat av Trafikverkets förslag är att dra Ostlänken i korridorer utanför Linköpings tätort med olika alternativa korridorer både öster och väster om Linköping. Gemensamt för dessa förslag är att ett nytt resecentrum placeras utanför Linköpings tätort, antingen längs med E4 mellan Stångån och trafikplats Linköping Norra eller väster om Stångån.

Så här beskriver Trafikverket tankarna kring en extern placering av stationen: "Det medger en samförläggning av Ostlänken och Södra stambanan eller med separata stationer där befintlig stambana ligger kvar. I den senare varianten måste goda bytesmöjligheter mellan de båda stationslägena säkerställas".

– Vi är medvetna om att Trafikverket utreder brett för att successivt avfärda olika förslag. Vi kommer att lämna ett yttrande på detta samråd och då markera vikten av en centralt belägen station på Stångebroområdet, kommenterar Niklas Borg. 

Trafikverket lämnar också två olika förslag på tunnelalternativ, som också är det Linköpings kommun helst vill ha. I båda förslagen placeras stationen under mark på Stångebroområdet och spåren dras genom stadskärnan i tunnel.

Det som skiljer förslagen åt är var spåren når markytan igen och ansluter till Södra stambanan. Detta sker antingen mellan Vallarondellen och norr om Malmens flygplats eller mellan Skäggetorp/Barhäll och Riksväg 34/Malmslättsvägen.

– Vi förespråkar tunnelalternativet för att frigöra mark och för att undvika barriäreffekter, kommenterar Niklas Borg.

Blir inte tunnel mycket dyrare?

– Det går inte att säga i det här läget eftersom en sådan kostnad inte är framräknad än, säger Borg.

Ostlänken

Ostlänken är en 16 mil lång dubbelspårig järnväg för höghastighetståg mellan Stockholm och Linköping som ska vara klar att tas i bruk senast 2035.

Det som återstår är att bestämma dragningen av etappen Norrköping–Linköping.

En av knäckfrågorna är hur banan ska dras genom - eller förbi - Linköping och var stationen ska placeras.

I början av året gick Trafikverket ut med uppgifter om att Ostlänken beräknas bli 10 miljarder kronor dyrare än de 54 miljarder som budgeterats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!