Nio av tio larm är felaktiga

Plötsligt tjuter larmet hysteriskt. Expediterna kommer springande, andra kunder stirrar oblygt och fast du vet att du inte har stulit något så vet ingen annan det. Oerhört pinsamt.Och oftast falsklarm.

LINKÖPING2004-03-24 05:51

-- Nio av tio larm är felaktiga, säger Dick Malmlund som är säkerhetschef på Svensk Handel. Därför är våra rekommendationer till butikerna mycket tydliga: när larmet tjuter, så bör butiken uppträda som om den har gjort fel - inte kunden.

Den rekommendationen följs inte alltid. Det finns kunder som kan berätta hur de har fått ta av sig det ena plagget efter det andra, vandra fram och tillbaka genom larmbågarna, hela tiden nyfiket beskådade av andra kunder.

Glömd prislapp

När larmet tjuter kan det bero på biblioteksböckerna, nyckelknippan, en glömd prislapp eller något annat. En och annan gång beror det förstås på att den som passerar har stulit någon vara. Att larmet går igång betyder inte att expediterna har rätt att ingripa mot kunden eller att gripa den. I princip kan kunden gå därifrån.

Över sex miljarder

-- Visst är det möjligt att tillkalla polis, säger Dick Malmlund, men det krävs att någon verkligen har sett stölden för att det ska gå att fälla personen.

Däremot har expediten förstås rätt att tilltala kunden och påtala att det faktiskt är något som gör att larmet tjuter - något som expediten har missat? En kvarglömd prislapp?

-- Det stjäls för över sex miljarder kronor årligen i butikerna, säger Dick Malmlund, så det är väl inte så konstigt att butiksägarna försöker skydda sig på olika sätt. Larmen är dock mest förebyggande och det är en liten del av varorna som är larmade.

Rädd om sina kunder

-- Men att det stjäls så mycket ursäktar förstås inte att man behandlar ärliga kunder illa. Det går att lösa det här mycket smidigare, och det bör man förstås göra om man är rädd om sina kunder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!