Nekas färdtjänst – kan inte jobba

Carina Lind är ju inte alls sjuk, såvitt alla prover visar. Men hon hade ett epileptiskt anfall, så hon får inte köra bil på några månader. Så hon kan inte ta sig till jobbet längre. Färdtjänst är det inte tal om.

Mindre frihet. - Den som kör rattfull kan välja fotboja i stället för fängelse och på det sättet kunna fortsätta jobba. Det kunde inte jag, fast jag inte kunde påverka det som hände, säger Carina Lind.

Mindre frihet. - Den som kör rattfull kan välja fotboja i stället för fängelse och på det sättet kunna fortsätta jobba. Det kunde inte jag, fast jag inte kunde påverka det som hände, säger Carina Lind.

Foto: Mikael Svensson

LINKÖPING2016-09-18 21:46

Färdtjänst får man bara om man har en funktionsnedsättning som pågår i minst tre månader, eller en funktionsnedsättning som gör det svårt att använda kollektivtrafik.

Carina har inte minsta lilla funktionsnedsättning. Hon är fullt frisk, och vill inget hellre än att jobba.

Det går bussar i Nykilsområdet där Carina bor, men de passar inte alls ihop med de arbetstider hon har som personlig assistent. Tidiga morgnar fungerar inte, kvällstid går dåligt och på helgerna finns det knappt några bussar alls.

Alltihop började andra dagen på semestern. Carina hade haft det extremt stressigt på jobbet och hon hade sovit dåligt på nätterna.

– Min sambo och jag hade lagt oss och såg på film när han upptäckte att jag drog ihop mig i någon sorts kramp och slutade andas – han ringde ambulans och jag hamnade på sjukhuset.

Många prover togs och undersökningar genomfördes. Allt visade – ingenting.

– Det var inget fel på mig. Jag hade haft ett epileptiskt anfall och jag fick veta att så kan det vara: ett anfall och aldrig mer.

Men vare sig Carina nu var frisk eller inte, så gäller en regel utan undantag: körkortet dras in i ett halvår.

Carina Lind har jobbat i Linköpings kommun i 27 år, så hon tänkte nog att det skulle ordna sig ändå. Att arbetsgivaren skulle kunna tänkas anpassa arbetstiderna under hennes körkortslösa tid, så att hon kunde behålla jobbet.

– Jag var på väg att byta arbetsuppgifter eftersom den brukare jag jobbade med skulle flytta, säger hon. Jag var naiv nog att tro att det kunde finnas någon lösning, men rätt snabbt förstod jag att mina möjligheter att ta mig till och från jobbet knappast är arbetsgivarens ansvar.

– Så då tänkte jag: jag tar chansen att byta jobb. Nu är det dags. Jag sade upp mig, för jag trodde fortfarande att jag skulle få färdtjänst, som läkaren och kuratorn på neurologen hade sagt.

Men när hon kontaktade färdtjänsten var svaret blankt nej.

– För att få färdtjänst måste man ha funktionsnedsättningar som orsakar väsentliga svårigheter att förflytta sig, så säger reglerna, förklarar Charlotta Holmgren som är gruppchef för färdtjänsten i kommunen.

– Det spelar exempelvis ingen roll om det finns buss eller inte. Man kan inte få färdtjänst för att åka till jobbet om man är frisk.

Att busslinjerna dras in kan därmed inte leda till att fler får färdtjänst, och det kanske inte är så konstigt.

Samtidigt talas det ofta om den fara som ligger i att bli långtidssjukskriven eller långtidsarbetslös.

Det gäller att komma tillbaka till arbetslivet så fort som möjligt.

– Jag VILL ju jobba, säger Carina.

– Jag kunde absolut inte påverka det som hände. Det kan den som kör rattfull och får välja mellan fängelse och fotboja. Den friheten har inte jag.

Däremot har hon utnyttjat sin frihet att välja var hon vill bo.

– Det pratas om hur viktigt det är med en levande landsbygd, säger hon. Jag har jobbat i totalt 28 år och varit en bra medborgare och bidragit med mina skattepengar. Men starkare än så här var inte skyddsnätet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om