- Det fungerar så att man hämtar ut sina ny kort under första skoldagen. Men när barnen kom hem från skolan berättade de att de inte skulle få något busskort, säger Pernilla Rosenholtz.
Tidigare har det varit Linköpings kommun som stått för kortet men i år fick familjen inga.
Fel sida om gränsenLantmäteriet utför varje år mätningar åt kommunen för att kontrollera alla elevers avstånd till skolan. Kommunen har som krav att man i högstadiet ska bo minst fyra kilometer från skolan för att ta del av erbjudandet. Något familjen alltså tidigare gjort. Men i år fick man helt plötsligt ett nej. Anledningen: en omdragning av cykelvägen hade gjort att man hamnat på fel sida om gränsen, med 60 meter.
En busskort skulle kosta 3105 kronor, en kostnad som lätt drar iväg om man har fler än ett barn. Att cykla längs den anvisade cykelvägen är inte heller något alternativ
- Jag skulle aldrig släppa ut mitt barn med cykeln på den vägen, det är inte säkert. Speciellt som det snart är höst och blir mörkt. Kommunen drar om vägen, nekar oss busskort. Sen vill de att barnen ska cykla på en väg som inte alls är säker. Till exempel måste de korsa gamla E4 och andra farliga ställen längs vägen. Det går inte ihop, säger Pernilla
Tydliga reglerMen från kommunens sida är man stenhårda med vilka gränser som gäller.
- Vi har våra riktlinjer och den här gränsdragningen har vi haft länge. Vi vet att folk i Tallboda har drabbats av den omdragna cykelvägen och det är olyckligt. Samtidigt kan vi inte göra undantag från reglerna, säger Tor Andersson biträdande barn- och ungdomschef på Linköpings kommun.
jesper.holm-oste@corren.se